ReInvent Law was even trending topic boven het WK, en Bob Dylan zong het al in de sixties: Times they are a changing. In Londen bezocht ik afgelopen vrijdag het ReInvent Law Congres en veranderingen werden daar bewaarheid. Er komen andere tijden.
Door Christ’l Dullaert, Le Tableau
ReInvent Law is een initiatief van twee hoogleraren van de Michigan State University. Hun aanpak is beslist origineel; steeds op een wisselende locatie in de wereld organiseren zij congressen. Zo is New York, Londen en Dubai al residentie voor hun congressen geweest. Ook origineel is de opzet van deze congressen, er zijn zogenaamde ‘ignite’ blokken waarin mensen zes minuten krijgen om hun issue uit te leggen. Het uitgangspunt voor ReInvent is dat innovatie in de juridische wereld berust op vier peilers: law+tech+design+delivery, zoals zij het zelf omschrijven op hun website. Het verder vorm geven van die vier pilaren is het doel van de door hen georganiseerde congressen.
Eerder dit jaar schreef ik al over mijn bezoek aan het ReInvent Law congres in New York. Voor mijn column over het congres in Londen, had ik mij daarom voorgenomen alleen datgene te vermelden dat geheel nieuw voor mij was. Indien ik daar echter aan zou vast houden, was dit een zeer beknopt verslag geweest.
Een paar zaken waren wel nieuw voor mij. Kanan Dhru uit India had het idee om door middel van cartoons kinderen op hun rechten te wijzen, zogenaamde Lawtoons. Leuk bedacht en mooi vormgegeven. Het onderwerp big data was niet nieuw, maar nieuw vond ik wel het ‘omgekeerde’ gebruik van big data. Meestal worden big data of mega data gebruikt om informatie over bijvoorbeeld consumenten te verzamelen en op basis van deze informatie consumenten en cliënten te wijzen op andere producten of diensten van de verkoper. Het is dus vooral extra informatie voor betere verkoop. Tijdens dit congres werd voorgesteld big data te benutten om mensen beter over hun rechten te informeren, een soort access to justice mogelijkheid. Grappig was het voorbeeld dat als je Googelt op ‘trouwen’, je vooral allerlei bruidsjurken/locaties te zien krijgt, maar weinig voorlichtingsmateriaal over bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden. Dit soort data mogen natuurlijk niet gebruikt worden vanwege privacyredenen, maar is dat in het geval van een aanstaand huwelijk wel zo’n goed idee? Mooi thema.
Naast dit soort noviteiten vond ik het congres vooral om een andere reden interessant. In feite alles waarover Richard Susskind heeft geschreven, maar ook veel thema’s uit mijn boek Yoga in je Toga, zie je nu vorm krijgen door (early adopters) advocaten die daadwerkelijk hun kantoor met een andere filosofie inrichten. Heel aardig gebeurde dit door het kantoor van Brian Inkster, Inksters, uit Glasgow. Een van de eerste advocatenkantoren die vanuit de cloud is gaan werken, met vestigingen die middels VOIP ‘vanuit Glasgow’ werken en waar je gewoon online kunt betalen (waarom kwam er niet eerder iemand op dat idee?!). Kortom, een kantoor dat op zeer originele wijze gehoor geeft aan law+tech+design+delivery.
Heel mooi was ook de bijdrage uit Nederland van Prof. Maurits Barendrecht (HiiL) die de Nederlandse Rechtwijzer presenteerde, een site die in samenwerking met de Raad voor Rechtsbijstand is gemaakt. Ook dit is een voorbeeld van een project dat eerdere ideeën over access to justice handen en voeten heeft gegeven via makkelijk leesbare beslisbomen. Ze hadden er ‘leuker kunnen we het niet maken’ bij kunnen zetten. Een eye opener was de presentatie van Paul de Jonge van LegalbenchMarket met soms ontluisterende feiten over het (extreem) uiteenlopen van advocatentarieven voor een zelfde soort werkzaamheden.
Voor een volledig verslag van alle sprekers op de bijeenkomst verwijs ik graag naar de site van David Gilroy met alle presentaties van de sprekers of naar de Future of law Blog van sponsor Lexis Nexis. Overigens, niets zo leuk als zelf gaan, alleen al om de buitengewoon interessante mensen die je ontmoet.
Leuk was de Twitter wall, bij Nederlandse congressen of seminars is Twitter nogal een dode bedoeling, hier ontplofte de Twitter wall ongeveer en was #reinventlaw zelfs een trending topic boven het WK!
Kortom, de tijden lijken toch echt te veranderen, voorlopig nog iets meer overzee, dus we houden het nog maar even op de Engelse versie van the times they are a changing. Maar de vertaling van Boudewijn de Groot (‘er komen andere tijden’) kwam ook ‘pas’ twee jaar na Dylan’s origineel. Dus wie weet wat ons over twee jaar te wachten staat.