In de Verenigde Staten heeft een reeks advocatenkantoren het salaris van een beginnend advocaat met 10.000 dollar verhoogd naar een totaal van 190.000 dollar per jaar. Dan ben je dus een beginnend advocaat, je moet het vak nog leren, en dan sleep je van aanvang af een salaris naar huis van pak ‘m beet 5x John modaal. Wat doet dat met een mens?
Door Lucien Wopereis
Bedrijfsjuristen van verschillende Amerikaanse bedrijven lieten zich verontwaardigd uit over de salarisverhogingen. De teneur: of ze bij Big Law van de pot gerukt zijn. Losgezongen van de werkelijkheid. Er zijn inmiddels ook grote advocatenkantoren die hebben aangegeven niet mee te doen aan de salary war, waaronder Reed Smith (circa 1.700 advocaten). Niet in het belang van de cliënt, liet het bedrijf weten in de media.
Jaap Bosman relativeert in zijn column in ABA Journal de salarisverhogingen. Initiatiefnemer Milbank heeft 531 associates aan het werk, hetgeen betekent dat de salarisverhoging ongeveer 6.6 miljoen dollar kost. Uitgaande van de totale omzet van Milbank (bijna 100 miljoen) en een winstmarge van 55%, gaat het uiteindelijk slechts om 1,6% van de totale kosten van Milbank, becijfert hij.
Hij wijst er in zijn column verder op dat toekomstige advocaten het minder moeten hebben van hun juridische kennis, maar steeds meer zullen worden afgerekend op hun ‘human skills’. Inzicht in ‘best market practices’, scherp onderhandelen over contracten, het bedenken van innovatieve oplossingen: dáár gaat het om. En kwaliteit kost nu eenmaal geld. ‘In my opinion, the legal world, including clients, should stop complaining,’ concludeert Bosman.
Het roept bij mij echter de vraag op het verwerven van ‘human skills’ wel verenigbaar is met een aanvangssalaris van 5x modaal. Als je met je inkomen van meet af aan meespeelt in de superleague, ben je dan wel voldoende in staat je in te leven in de problemen van mensen die het minder goed getroffen hebben? Want daar heb je als advocaat uiteindelijk ook mee te maken, al kom je nooit op de werkvloer en zit je alleen maar in de board room van bedrijven te onderhandelen met andere gepriviligieerden.