In Dubai, waar ik woon, lijden de Nederlanders aan oranjekoorts. Zo wordt er een vrijmarkt georganiseerd voor de kinderen, vindt er een Oranjefeest met bier en bitterballen plaats voor volwassenen en is op diverse plekken de abdicatie van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander live te volgen.
Door Fleur Brockhus
Geweldig vind ik dat, want ik ben groot fan van het Koninklijk Huis. Ze hebben het hart op de goede plek. Het zijn nette mensen, met stijl. Mijn voorbeelden. Geboren leiders. Alleen dat koningslied… Maar goed, daar kunnen de beste mensen ook niks aan doen.
Met veel interesse heb ik dan ook gekeken naar het interview met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima via de NOS. Ze waren zo open, zelfverzekerd, zichzelf. Bewonderenswaardig. Een inspiratie voor mij en voor velen.
Zo ook voor de leiders in advocatenland? Een koninkrijkje op zichzelf, inclusief grondwet (Beroepsregels) en parlement (Orde van Advocaten). Laten we de mooie quotes van de toekomstige koning eens toepassen binnen advocatenland.
• KWA zegt: “Protesteren mag”. Zou het niet geweldig zijn als stagiaires en medewerkers de ruimte voelen om tegen hun partner te zeggen dat ze het niet eens zijn met een te krappe deadline? Of dat ze dit jaar wéér moeten werken op Koninginnedag?
• KWA zegt: “Fouten maken is niet erg, daar leer je van”. Veel fijner om te horen als je je toch al zo lullig voelt over die fout, dan een scheldende partner of – erger – een wetboek naar je hoofd.
• KWA zegt: “Geef eerlijk toe dat je een fout hebt gemaakt”. Ook verfrissend. Advocaten die toegeven dat ze een fout hebben gemaakt in plaats van zich in te dekken en de verantwoordelijkheid af te schuiven op een ander.
• KWA zegt: “Ik kan geen extra salaris nemen, dat bepaalt de kamer”. Schrijven met de hooivork behoort tot het verleden.
• KWA zegt: “Ik sta open voor vernieuwing”. Hallo parttime werken, flexwerken, thuiswerken, prettig werken.
• KWA zegt: “Als je zo arrogant bent dat je denkt alles beter te weten, nooit te twijfelen, dan kan het niet goed gaan”. Need I say more?
Ceremonieel partnerschap, macht inperken. Het idee! Maar de partner als symbool, als voorbeeld in plaats van schrikbeeld voor medewerkers en stagiaires. Dat zou wel meer de standaard mogen worden in Advocatenland.
Het lijkt simpel. Denk als partner regelmatig: hoe zou de koning(in) handelen in deze situatie? Sluit uw ogen en zie een integere man of vrouw voor u met een aardappel in de keel en een denkbeeldige mantel om die de mensen altijd vriendelijk groet en waar ze bij terecht kunnen. Iemand die een gezonde work life balance hoog in het vaandel heeft. En een kerstrede houdt waar het advocatenvolk een brok van in de keel krijgt. Een leider die kritisch kijkt naar zijn of haar eigen rol en hoe die voor het volk van betekenis kan zijn. Die eigentijds en open opereert. Die fouten tolereert en toegeeft. Die democratie omarmt.
Dus heren en dames partners van Advocatenland, waan u gerust koning(in), maar regeer op een nederige manier.