Back to square one. Of two misschien. Zo voelt het nu soms even. Ik stap over van de advocatuur naar de rechtspraak, en van civiel naar straf. Terwijl ik opnieuw Emmense baliekluivers van Wilnisser vissers probeer te onderscheiden, wandelen op de gang encyclopedieën in toga voorbij. Af en toe waan ik me weer een blanco rechtenstudent, die paf staat wanneer professor André Nuytinck aan de lopend band NJ-vindplaatsen oplepelt – alsof het om de geboortedatums van zijn kinderen gaat.
Door Niek van de Pasch
In het Media Lab van MIT ontwikkelt de 23-jarige student Arnav Kapur intussen gelukkig een quick fix. Het prototype van zijn innovatie ‘AlterEgo’ hangt als een headset over één oor, langs de kaaklijn tot op en onder de kin. Zodra de drager iets leest of in zichzelf praat, stuurt het brein elektrische impulsjes naar de stembanden. Het apparaat onderschept deze zogeheten ‘subvocalisaties’ en ontsleutelt de boodschap.
Een computer surft vervolgens met dit commando over het internet. De feedback komt uiteindelijk via trillingen door de schedel in het binnenoor aan. De mens vertelt alleen nog hardop wat het ding zo influistert. In de tv-show 60 Minutes heeft de jonge uitvinder zijn visie onthuld: iedereen expert in alles.
Deze AlterEgo is nu nog een opvallend soort medisch instrument. Op zichzelf heel geschikt als conversation piece, maar daardoor wel een stoorzender in andere gesprekken. Toch fascineert het mateloos. De gebruiker heeft vraag en antwoord immers allebei in het hoofd. Zijn gesprekspartner ziet hem denken en hoort hem praten, verder niks. Betoverend? ‘Elke voldoende geavanceerde technologie is niet te onderscheiden van magie,’ schreef scifi-auteur Arthur C. Clarke ooit.
Zijn we straks dan inderdaad allemaal ‘expert in alles’? Kan ik de opleiding tot rechter gewoon overslaan, als AlterEgo de interface is tussen mijn brein, een digitaal dossier en ‘Mijn Kennisomgeving’?
Nou, nee. Een expert moet nu juist kennen én kunnen – vaardig zijn. Toch zou ik op dit moment graag even de parate kennis van een ervaren passant ‘opzetten’. Als veel informatie úít het hoofd gaat, blijft nu eenmaal meer hersencapaciteit over om al die soft skills aan te leren. Of zou ik zo’n cursus in versie 2.0 ook kunnen uploaden?