Begin juli hield Werner Vogels een praatje tijdens de Amazon Web Services Summit in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Vogels, Nederlander, is CTO van Amazon en trakteerde zijn publiek op een uiteenzetting over de voordelen van cloud computing. Verrassend genoeg is cloud computing ook voor het gemiddelde advocatenkantoor een prachtige kans.
Door: Max Wohlgemuth Kitslaar, Maxmundo
Amazon is al lang niet meer alleen een webshop. Al sinds 2006 biedt Amazon op grote schaal cloud computing diensten, die bedrijven de mogelijkheid bieden om gegevens op te slaan, software te draaien en serverruimte te huren in Amazon’s datacenters verspreid over de hele wereld.
De Amazon cloud bevat meer dan vijf keer zoveel computercapaciteit als de veertien daaropvolgende aanbieders samen. Honderdduizenden klanten in 190 landen, waaronder het Nederlandse WeTransfer, maar ook multinationals als Shell en Unilever, grote farmaceutische bedrijven, en meer dan 800 overheidsinstellingen en ruim 3000 onderwijsinstellingen maken gebruik van Amazon’s clouddiensten, tot aan NASA toe.
Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar advocaten zouden geen advocaat zijn als ze geen kritische vragen stellen. Dus daar gaat ‘ie.
Is de privacy van cliëntdossiers niet in het geding als data bij een Amerikaanse partij online staan?
Volgens Vogels is “de cloud minstens net zo veilig als wat bedrijven zelf kunnen bouwen”. Ook eigen servers en private cloud solutions zijn hackbaar.
De Amazon cloud biedt daarnaast tools aan, die bedrijven helpen hun data te beveiligen en te versleutelen. Er zijn tools waarmee je precies kunt vastleggen wie, wanneer en onder welke omstandigheden bij welke data mag komen. En er is zelfs een tool waarin je passwords kunt verstoppen. Zodra iemand deze passwords probeert te kraken, vernietigt de tool zichzelf.
Vogels verklaarde zelfs onomwonden dat Amazon geen onderdeel is van het PRISM-programma.
Ok, dus het is niet eng. Is het dan wel duur?
Door clouddiensten te gebruiken kunnen firms zich niet alleen focussen op hun core business van cliëntadvies en procederen, ze verlagen ook hun kosten. Want? Je hoeft minder te investeren in hardware en in (de opleiding van) IT-personeel. Amazon regelt de hardware en de infrastructuur. De firm heeft tot dit alles slechts een web login nodig.
Het lijkt dus ook niet echt duur. Is het dan ook nog schaalbaar?
Nou en of. Cloud en schaalbaarheid gaan hand in hand: als je meer data hebt kun je opschalen, als je minder nodig hebt, schaal je weer naar beneden. Dus het geeft niks als je van tevoren niet goed kunt inschatten hoeveel ruimte je nodig hebt om alle papieren dossiers te digitaliseren. En het is daarbij geen probleem om een eventueel eigen datacentrum te integreren met de cloud.
Als klap op de vuurpijl: biedt de cloud ruimte voor innovatie?
De lage kosten en de flexibiliteit die de cloud biedt, maakt het voor een firm makkelijker om te innoveren: een nieuw project kan snel en zonder al te veel (financieel) risico worden opgestart. Dit zorgt ervoor dat firms low-risk kunnen stoeien en een minimum viable product op de markt zetten, feedback uit de markt halen, aanpassingen maken. Werkt het niet, dan stop je ermee; werkt het wel, dan schaal je op.
Het was al met al een memorabele dag, begin juli in de Beurs van Berlage. Een mooie dag met twee conclusies.
1: Wij mogen trots zijn op onze eigen Werner Vogels, de tweede man van één van de vier grootste technologiebedrijven wereldwijd van dit moment.
En 2: Niet alleen voor technologiebedrijven, maar ook voor de juridische wereld geldt: the cloud is the limit!