Nederland is maar een klein land. Om beter begrip te krijgen over wat er in de juridische wereld gaat gebeuren, moet je eigenlijk over de grens kijken. En dan vooral de VS en het VK.
Misschien ervaart u dit niet zo in uw dagelijkse praktijk, maar in de juridische wereld worden de trends gezet in de Angelsaksische landen. Zo is de opbouw van het huidige advocatenkantoor (piramidemodel) een vinding van de Amerikaanse advocaat Paul Cravath. Tot dat moment had iedere advocaat zijn eigen praktijk; hij leidde een nieuwe advocaat op tot die zelfstandig kon werken en dat ging zo door. Maar, men nam geen grotere groepen jongeren aan. Cravath was de eerste die de beste studenten van de beste Law Schools haalde en hen de kennis en vaardigheden leerde, waardoor het kantoor ‘Cravath, Swaine & Moore’ grote hoeveelheden werk kon verzetten en aantrekkelijk werd voor de beste studenten. Aldus ontstond de ‘advocatenfabriek’ waarin het hoogst bereikbare de partnerpositie was. Voor degenen die dat niet haalden, was het geen ramp. Als je eenmaal bij Cravath had gewerkt, kon je overal terecht.
Niet alleen de opbouw van het kantoor, maar ook het ‘declarabele uur’ is afkomstig uit de VS. Londen is echter ook van grote invloed met haar ‘Magic Circle firms’. Dit zijn maar voorbeelden van de overheersende invloed die de Angelsaksische landen op onze manier van werken hebben gehad. Je kunt rustig stellen dat wat in de VS of in Engeland gaande is, een aantal jaren later ook hier van toepassing zal zijn. Mediation is hier ook weer een goed voorbeeld van.
Blijft de invloed uit VS en Groot Brittannië komen?
Je zou kunnen stellen dat de economische macht verschuift naar Azië en de ‘Emerging markets’. India maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat eenvoudig juridisch werk naar dit land geoutsourced wordt.
China stuurt haar beste studenten naar de beste Law Schools in de VS. Aldus worden zij sterk gevormd door het Angelsaksisch model.Desalniettemin kun je nog steeds stellen dat de Angelsaksische landen leading zijn in het bepalen van de trends die de juridische wereld vormen.
Engeland heeft invloedrijke hoogleraren als Richard Susskind en Mayson. Amerika heeft de ABA die zeer actief is in het scholen van haar advocaten op onder andere digitaal gebied. En de ELawyering taskforce van de ABA heeft zelfs een richtlijn voor virtuele advocaten kantoren opgesteld en ook een ‘minimale service’- omschrijving van wat een virtueel advocatenkantoor moet kunnen bieden: it involves providing a secure webspace for clients that is accessible only with a username and a secure password.
Helaas zie ik echter – onder andere door de reizen die wij voor advocatenkantoren organiseren – dat de meeste Nederlandse advocaten maar amper over de grens kijken. Men is zo druk met de dagelijkse (Nederlandse) sores, dat men aan het vooruit en verder weg kijken niet toekomt. Een gemiste kans.
In ieder geval ga ik nu de daad bij het woord voegen; komende week ga ik naar New York en zal daarbij zeker goed om mij heen kijken en aldus ‘het nuttige met het aangename verenigen’. Keep you posted!
Christ’l Dullaert, Le Tableau B.V.