Misschien is het de tijd van het jaar, of van mijn leven, maar ineens bestudeer ik allerlei boeken over geluk. Zo heb ik net Op naar geluk van Ap Dijksterhuis gelezen. Heerlijk, zelfhulpboeken. Het woord is vreselijk, maar de opbrengst wezenlijk. Aangezien ik al jaren dolgelukkig door het leven huppel. The Happiness Project, geschreven door ex-advocaat Gretchen Rubin, is mijn nieuwste ontdekking.
Door Fleur Brockhus, schrijver van roman De urenfabriek
Wat ik zo leuk aan het boek vind? Het gaat over mij. Ook ik was eerst advocaat en toen schrijver. Ook ik heb twee jonge kids. Het enige verschil: ik woon niet in New York (al heb ik daar wel stage gelopen). Het lezen was voor mij een feest van herkenning. Vervolgens dacht ik: hoe kunnen mensen die nog wel advocaat zijn hier iets aan hebben?
Gretchen schrijft dat ze tevreden is met haar man, twee kinderen, huis en werk. Maar ze wil die dingen dagelijks graag nóg meer waarderen. Geen Amerikaans verbeterproject dus, maar aan de slag met wat al goed is. Dat doet ze in twaalf maanden, waarbij ze haar gelukstheorieën baseert op gedegen onderzoek. Hier volgt een doorvertaling voor advocaten.
• Stel, je bent tevreden met je mooie baan in de advocatuur. Dat weet je en dat roep je, maar het voelt niet altijd zo. Je voelt je weleens opgejaagd, onrustig, ontevreden. Het kan dan een uitdaging zijn om opgewekt te blijven. Volgens Gretchen worden opgewekte collega’s wel meer gewaardeerd dan bitterkoekjes. En maken ze eerder kans op promotie. Dus: plak een glimlach op je gezicht en gelóóf dat je vrolijk bent.
• Verder pleit Gretchen voor efficiënt werken. Niet van iedere advocaat het sterkste punt. Gretchen merkt op dat geconcentreerd werken het best gaat in werkblokken van 90 minuten. Daarna kun je beter even iets anders gaan doen, voordat je weer start met een blok van 90 minuten.
• Een opgeruimd bureau betekent een opgeruimd hoofd. Dat geldt evengoed voor mails. Dus mest dat bureau uit en ruim mailtjes op. Dat kan door ze te sorteren in: weggooien, iets mee doen en bewaren.
• Hobby’s, spelen en sport zijn belangrijk. Misschien denk je als advocaat dat je daar geen tijd voor hebt. Gretchen zegt: het is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit! Bedenk waar je blij van werd toen je tien jaar was. Waarschijnlijk vind je dat nu nog steeds leuk om te doen.
• Buiten je comfort zone treden klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar is broodnodig volgens Gretchen. Overweeg naast een Grotius, iets buiten je comfort zone. Een cursus meteorologie?
• En dat nog een belangrijke tip van Gretchen: just show up. Mijn advocaten-vrienden zijn de enige mensen die afspraken maken onder voorbehoud. Dat deed ik zelf ook altijd toen ik nog advocaat was. Maar het is eerlijk gezegd niet zo leuk om een soort van on hold gezet te worden, omdat er misschien iets belangrijker is dan de eetafspraak met mij. Dus: zet afspraken met vrienden met koeienletters in je agenda en just show up. Werk kan soms best even wachten.
The Happiness Project is zo’n boek waarvan ik wilde dat ik het zelf had geschreven. Ook dat kan. Want het is juist de bedoeling dat iedereen z’n eigen happiness project vorm geeft.
Misschien denk je nu dat The happiness Project jou niets nieuws brengt. Dat hoop ik eigenlijk. Want dat kan maar één ding betekenen: jij bent al een happy lawyer en staat straks genietend te glimmen naast een versierde Nordmann. Merry Xmas!