Laatst hoorde ik weer een sappig verhaal: een partner van om en nabij de zestig heeft een relatie met een advocate die voor hem werkt. Haar leeftijd: dertig. Ik zie het voor me hoor: hij daagt haar uit, zij overmeestert hem. Hartstikke leuk voor ze. Verhoogt de werklust!
Door Fleur Brockhus, schrijver van roman De urenfabriek
De advocatuur lijkt een geweldige huwelijksmarkt: er lopen veel slimme en goed uitziende mensen rond met een vlotte babbel en genoeg poen. Ook is de advocatuur nog een van de weinige beroepsgroepen waar relaties op de werkvloer gewoon worden geaccepteerd.
Ikzelf heb er gretig gebruik van gemaakt en ben getrouwd met de vlotte babbel in maatpak die ik ontmoette tijdens een masterclass in New York City.
Los van het bedrijfsbeleid, gaat het er bij de HEMA denk ik toch iets minder spannend aan toe. Misschien komt dat doordat daar voornamelijk vrouwen werken en de winkel stipt om zes uur sluit. Nog nooit heb ik gehoord van de beruchte HEMA-VRIJ-MI-BO die uitliep op een orgie tussen de worsten.
Ook tuincentra lenen zich bij uitstek voor relaties op het werk. Zou je denken. In die broeierige kassen loopt het kwik snel op, een beetje flikvlooien achter exotische planten, steelse blikken boven de kerstversiering. Toch hoor je er nooit iets over.
Waarom bestaan er dan zoveel juicy stories over de advocatuur? De ene na de andere advocatenserie verschijnt op televisie en altijd zijn de rechtszaken bijzaken. Nee, de kijker wacht op het echte werk: wanneer klimt de partner op de stagiair (The Good Wife) of de stagiair op de paralegal (Suits) of de partner op de secretaresse (ook Suits) of iedereen op elkaar (Ally McBeal)?
Maar als het er dan eindelijk van komt, is de lol er snel vanaf. Dan begint het gelazer. Want niet alle collega’s zitten te springen om twee knuffelkonijntjes op het werk. Als er sprake is van een gezagsverhouding tussen de geliefden kan dat scheve ogen oproepen.
En eerlijk gezegd is dat wel terecht. Hoe kun je objectief iemands werk beoordelen waar je verliefd op bent? Er zijn twee opties: je bent te soepel of te streng. Maar nooit precies goed. Al is dat alleen al omdat het altijd verkeerd wordt uitgelegd. Dus op het werk roept de liefdesrelatie spanningen op.
Dan thuis. Stel, de relatie houdt stand, overleeft alle kritieken en leidt tot trouwen en kinderen. Dan duikt er weer een hobbel op, want: blijf je allebei fulltime werken? Wie zorgt er voor de kinderen? Als een van die kleintjes ziek is – en dat gebeurt vaak de eerste jaren – wie maakt dan zijn agenda vrij om thuis te blijven? De advocatuur is nu eenmaal niet een beroep dat bekendstaat om de grote mate van flexibiliteit.
Zeker, je kent het wereldje allebei goed, dus je weet wat de ander doormaakt en zal niet snel zeuren over lange werkdagen en weinig quality time. Maar ook celebrities kennen elkaars wereld en toch gaan bekende koppels bijna allemaal uit elkaar. Volgens RTL Boulevard is dat dan meestal te wijten aan weinig tijd en het feit dat één spotlight voor twee ego’s niet werkt.
Als je een serieuze carrière in de advocatuur ambieert, lijkt het op de lange termijn toch slimmer om het te houden bij een beetje flirten op het werk, en de liefde elders te zoeken. Ook buiten de advocatuur bestaan best leuke mensen. Heb ik gehoord.