Op zijn dertiende verhuisde Lionel Messi al naar Spanje met zijn eerste Barcelona-contract op zak. Recruiten is vooruitzien, dachten ze daar. Idee voor advocaten?
Foto: Lionel Messi / Shutterstock
“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”, zei voetbalfilosoof Cruijff. Barcelona zag het, en de ouders van de kleine Messi ook. Al vroeg hadden ze door dat het kleine talentje een gouden toekomst op het voetbalveld voor zich had.
En dus zei pa zijn baan op als manager in een staalfabriek in Argentinië, om zijn zoon te vergezellen bij zijn eerste stappen op de Catalaanse velden. Inmiddels is Messi aan zijn laatste WK bezig en ze hadden het goed gezien. Dat talent heeft hij als geen andere voetballer waargemaakt.
Goede naam
Messi is een extreem voorbeeld natuurlijk, maar ik moest eraan denken tijdens een presentatie van het Zwitserse advocatenkantoor Wenger Vieli over de manier waarop zij advocaten werven. Het kantoor is groot en heeft een goede naam, maar is met zo’n honderd advocaten niet het grootste van Zwitserland, en trekt dus ook niet automatisch talenten aan. Dus moeten ze iets anders doen om talent te vinden.
Lange dagen
Net als in Nederland zijn ook Zwitserse kantoren constant op zoek naar goede advocaten. Partner Wolfgang Zürcher vertelt dat iedereen achter de jonge associates aanzit, als ze een paar jaar werkervaring hebben. Bovendien zijn ze erg duur om binnen te halen.
Het kantoor belooft niet dat je lekker om vijf uur naar huis kunt. “We verkopen onze tijd, dus we maken lange dagen.” Dat geldt op de Zuidas ook, dus is het wel zo reëel om een gezonde work-life balance niet te gebruiken als lokkertje.
Messi’s van de advocatuur
Het Zwitserse kantoor concludeerde dat het helpt om eigen talenten te ontwikkelen. Dat begint met het vroeg benaderen van slimme jongeren, potentiële advocaten, die ze gedurende hun opleiding blijven volgen.
En met vroeg bedoelt Zürcher echt vroeg: al tijdens de middelbare school kunnen scholieren met hoge cijfers een vakantiebaan krijgen op het kantoor. De Messi’s van de advocatuur krijgen zo al voordat ze een studie kiezen, een idee van het werk op een advocatenkantoor.
Zomerstage
Studenten konden er al tijdens een zomerstage van zes weken aan de slag, en inmiddels kan zo’n stage gedurende het hele jaar plaatsvinden, vertelt Zürcher. Ook een bijbaan in ondersteuning van de advocaten is mogelijk voor studenten.
Het aantal student-trainees is er flink toegenomen de afgelopen jaren, en dat werkt goed. Op elke vier advocaten werkt nu een trainee en dat ziet hij als de manier om de besten eruit te pikken. Die talenten draaien echt mee in de teams, hebben ook al contact met cliënten en ze krijgen hulp bij hun studie. Zo worden ze extra gemotiveerd om na hun studie terug te komen.
Businessplan
Om jonge associates te binden, hebben ze vanaf de eerste dag bij het kantoor een helder carrièreperspectief. Ze maken een businessplan voor hun eigen loopbaan, wat jaarlijks geëvalueerd wordt. Ondernemen en leidinggeven wordt vanaf dag een gestimuleerd. Al direct begeleiden ze trainees, en na twee jaar ook al jongere associates.
Als ze zelf een nieuwe cliënt binnenbrengen, delen ze ook mee in de winst die gemaakt wordt op die zaken. Al binnen een tot anderhalf jaar krijgen de associates te horen of ze kans maken om partner te worden. Zo niet, dan kunnen ze met opgeheven hoofd naar andere functies zoeken, meestal buiten kantoor. Zürcher: “Als je dat na vijf of zes jaar doet, weet iedereen dat je het niet gemaakt hebt bij een advocatenkantoor. Dat is negatief bij je volgende stap.”
De next Messi
Of de next Messi al op zijn dertiende binnenstapt valt te betwijfelen, maar het kantoor dat haar wervingsinspanning begint met het verleiden van middelbare scholieren, bouwt wel aan een goede naam als werkgever. En hoe jong de werkstudenten en -scholieren ook zijn, je kunt ook van ze leren, als je ze meer laat doen dan kopiëren en koffie halen. In ieder geval de eerste les in leidinggeven voor de associates.