Er tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer over het wetsvoorstel dat inspraak mogelijk moet maken voor de Ondernemingsraden in belangrijke bestuursbesluiten – waaronder benoeming, schorsing en ontslag van bestuurders en commissarissen – en het bezoldigingsbeleid van de onderneming. CDA, PvdA, ChristenUnie en SP stemmen in grote lijnen in met het wetsvoorstel, de VVD is niet gecharmeerd.
Dat blijkt uit het verslag van de vaste commissie van Justitie (wijziging boek 2 BW, 31 877, nr 4) van 28 april jongstleden. Hoewel de verschillende fracties nog veel vragen hebben over de precieze reikwijdte van de wet, acht de commissie de voorbereiding van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.
Het CDA stelt dat het in te voeren sprekersrecht voor ondernemingsraden “er toe zal bijdragen dat de opinie van werknemers meer nadruk zal krijgen in de algemene vergadering van aandeelhouders”. Ook het uitgangspunt dat de stem van werknemers wordt gehoord bij het bepalen van het bezoldigingsbeleid, wordt door de CDA-fractie ondersteund.
De PvdA stelt dat de “echte waarde” van het wetsvoorstel pas zal blijken in de toekomst. “Deze waarde zal sterk afhangen van de kwaliteit van de adviezen en vervolgens of en in hoeverre de adviezen zullen worden overgenomen door de Raad van Bestuur, de Raad van Commissarissen en algemene vergaderingen van aandeelhouders.
De VVD-fractie heeft met “gemengde gevoelens” kennis genomen van het wetsvoorstel. De fractie meent dat het beter is om de door de ondernemingsraad voorgedragen commissaris ook zitting te laten hebben in de renumeratiecommissie. “Bovendien hoeft de ondernemingsraad dan niet zelf een rechstreeks oordeel te vellen over de prestaties en de daarbij behorende beloning van hun baas. Dat laatste brengt de ondernemingsraad in een buitengewoon lastige positie, want met die baas moet zij ook al onderhandelen over de arbeidsomstandigheden en majeure besluiten over de toekomst van de onderneming,” aldus de VVD.
In het wetsvoorstel is ervoor gekozen de wet te laten gelden voor naamloze vennootschappen met meer van 50 werknemers. Die keuze ontmoet kritiek van zowel links als rechts. De PvdA vindt dat alle ondernemingen met een openbare jaarrekening onder het voorstel moeten vallen. De VVD vraag zich waarom organisaties met een andere rechtsvorm (stichtingen, verenigingen en corporaties) niet onder wet vallen “Daarbij denken de leden van de VVD-fractie aan ziekenhuizen, zorginstellingen, woningbouwcorporaties en onderwijsinstellingen.” (7 mei 2009)