Wie fantaseert er niet over het ski-uitje met kantoor, de vrijdagmiddagborrel, een buitenlands congres of andere leuke activiteiten, ‘als het straks weer mag’? Prima, maar vergeet het belangrijkste niet: de kantoorlunch.
Bij elk advocatenkantoor dat ik bezoek, hoor ik vertellen dat men de gezelligheid en het samenwerken mist. Even een praatje bij de koffieautomaat, de vrijmibo, binnenstappen bij een collega voor een korte vraag of overleggen over iets lastigs. Al die dingen die zo gewoon leken, blijken nu toch echt bijzonder.
Zo ook de gezamenlijke lunch. De ooit zo gezellige lunchtafels zien er al een jaar vreselijk verlaten uit. Iedereen neemt zijn eigen ‘bammetjes’ mee, en zit op anderhalve meter van elkaar aan halflege tafels, want er wordt geluncht in shifts. Of nog erger: je luncht achter je bureau. Als je al op kantoor mag komen.
De kantoorlunch heeft nut
Hoe anders was dat voor corona: de meeste (middel)grote advocatenkantoren die ik ken, hadden elke dag een pareltje van Hollandse gezelligheid als hoogtepunt: de kantoorlunch. Niet dat ze op zijn Zuid-Europees naar een restaurant gaan, en er komt zeker geen glas wijn, noch een driegangenmenu bij kijken. Nee gewoon, een zak brood op tafel, lekker beleg ernaast, een keer in de week warme kroketten, wat salades, soms een gekookte eitje, een glas karnemelk. Het nut van deze kantoorlunches kan wat mij betreft niet worden overschat.
Familiegevoel
Als ik wel eens aanschuif bij zo’n lunch, voel ik me altijd een beetje als toen ik voor het eerst bij mijn nieuwe schoonfamilie aan tafel zat. Reuze gezellig, iedereen doet zijn best om je erbij te betrekken, maar toch voel je je een buitenstaander. En dat ben ik bij zo’n kantoor ook, dus daar is niks mis mee. Het zegt me juist hoe familiair men met elkaar omgaat, hoe close de collega’s zijn. Dat familiegevoel, inclusief het gekibbel over wie die laatste lekkere salade heeft opgegeten, is goud waard.
Is er enige twijfel over het inzakken van de kantoorcultuur, het afgelopen jaar? Herstel als eerste die lunchtafel, en zorg dat iedereen daar weer regelmatig aanschuift.
Vier voordelen van samen lunchen
In een blogpost van een Amerikaanse leverancier van software voor de ‘well being’ van medewerkers worden vier voordelen genoemd van de kantoorlunch die ik van harte onderschrijf:
1. Samen lunchen verhoogt de productiviteit
Dat is een wat Amerikaanse insteek, ik geef het toe, maar te lang achter je bureau hetzelfde doen is zeker niet goed voor je productiviteit. Een break nemen en je gedachten verzetten helpen om daarna weer goed aan het werk te gaan.
2. Een kantoorlunch zorgt voor betere onderlinge relaties
Samen lunchen is een eenvoudige en natuurlijke vorm van team-building, zeker als je soms eens een andere lunchpartner uitnodigt aan je tafel. De andere gesprekken, niet puur over werk, leiden tot diepere contacten. Heel belangrijk als het er een keer echt om spant in de samenwerking.
3. Kantoorlunches maken leidinggevenden beter bereikbaar
Partners die samen lunchen in een aparte ruimte, ik heb het meegemaakt tijdens een stage bij een ouderwets advocatenkantoor, lang geleden. Ook dat schept een band, maar niet de goede. Draai het om en ga als ervaren partner regelmatig bij de stagiairs zitten, organiseer als managing partner een maandelijkse lunch met de nieuwe collega’s, of zet een keer per maand als dagelijks bestuur een goede lunch neer voor het hele kantoor, waarin je vertelt hoe het ervoor staat. Elke boodschap gaat er een stuk beter in met een lekker broodje ernaast.
4. Een gezellige lunch draagt bij aan je persoonlijke welzijn
Goed en rustig eten, de tijd nemen voor een praatje of zelfs een korte (after-)lunch wandeling, het nut is onomstreden. Zo’n lunch betaalt zich altijd terug in een beter gevoel over je werkdag. Ik herinner me nog altijd de gezellige lunches bij een communicatiebureau waar ik twintig jaar geleden werkte. Werkgeluk is veel waard!
Enkele jaren terug ging Juliëtte Geers namens Advocatie bij enkele kantoren op bezoek om de kwaliteit van de lunch te beoordelen. Zie bijvoorbeeld:
- Een kijkje in de keuken bij… Kennedy Van der Laan
- Een kijkje in de keuken bij… AKD
- Een kijkje in de keuken bij… Eversheds