De Nederlandse procesfinancier Omni Bridgeway wordt overgenomen door de Australische litigation funder IMF Bentham. Uit dit samengaan (‘een fusie van gelijken’) moet een wereldwijd actieve en leidende procesfinancier ontstaan, aldus beide partijen in een persbericht. IMF Bentham zet op deze manier steviger voet in Europa.
Het veertig mensen tellende Omni Bridgeway werd in 1986 opgericht in Amsterdam en is gespecialiseerd in de financiering van geschillen, arbitrages en tenuitvoerleggingsprocedures. Het kantoor is gevestigd in Amsterdam (bij Schiphol), Dubai, Singapore, Keulen en Geneve. . Daarnaast begeleidt het bedrijf gedupeerde klanten die compensatie eisen in kartelzaken, zoals het kartel van truckfabrikanten die verboden prijsafspraken maakten.
IMF Bentham heeft zijn hoofdkantoor staan in Australië en is daarnaast gevestigd in de VS, Canada, Singapore, Hong Kong en Londen. Het litigation financing team zou per 30 juni 2019 een succesratio van 89% over 192 gefinancierde zaken hebben behaald (intrekkingen niet meegeteld).
Het gecombineerde kantoor – waarvan de nieuwe naam later bekend wordt – zal 145 professionals tellen die gezamenlijk 33 talen spreken. Zij zijn werkzaam bij achttien vestigingen verspreid over tien landen. Het kantoor beschikt over een investeringskapitaal van circa 1,5 miljard US dollar en financiert (internationale) complexe gerechtelijke geschillen voor zowel individuen als bedrijven, financiële instellingen, overheden en andere organisaties.
Het internationale team van het kantoor bestaat naar eigen zeggen uit ‘doorgewinterde procesrechters, handhavingsadvocaten, economen, financiële experts en business intelligence specialisten, met ervaring in het financieren van commerciële geschillen en disputen op het vlak van onder meer antitrust, arbitrage, intellectuele eigendom, faillissementen en claims.’
Volgens Wieger Wielinga, managing director van Omni Bridgeway, zijn zowel grote ondernemingen als advocatenkantoren zich tegenwoordig meer bewust van de mogelijkheden van procesfinanciering. ‘Bedrijven gebruiken procesfinanciering onder meer als een middel om juridische kosten te beheersen en om specifieke ervaring in te kopen, zoals de begeleiding van complexe arbitrages tegen vreemde staten en de internationale tenuitvoerlegging van vonnissen. Om dat goed te doen moet je kennis hebben van veel verschillende rechtssystemen.’