Bij aankomst op Utrecht CS besef ik nog niet dat winkelcentrum Hoog Catharijne – waar ik doorheen loop op weg naar Corio – eigendom is van de onderneming, net als flagship shopping malls als Alexandrium in Rotterdam en Villa Arena in Amsterdam. “Wij bezitten, (her)ontwikkelen en exploiteren onze winkelcentra” legt general counsel Maud de Vries uit. “Dat maakt Corio uniek. Het business model bestaat uit het cashen van de huren, vorig jaar ten bedrage van 391 miljoen Euro.”
Dit bedrag stroomt binnen vanuit zes thuismarkten en 97 winkelcentra: Nederland en Frankrijk (samen ruim 50%), Italie (20%), Spanje (11%), Turkije (6%) en – vanaf maart 2010 na een overname- Duitsland met 8%. Key competitors in Nederland zijn Unibail Rodamco, Wereldhave en Vastned. Corio heeft 500 medewerkers, waarvan 180 in Nederland op het (hoofd)kantoor in hartje Utrecht.
Corio ‘doet’ in zogeheten ‘supra-regionale winkelcentra’ die mensen trekken uit een wijde omgeving,soms zelfs uit het hele land. Ze worden vaak ook als gemarket als een op zichzelf staand produkt: denk aan de campagne Hoog Catharijne, winkelhart van Nederland. Dat maakt ze behoorlijk crisisbestendig: de bezettingsgraad stond de eerste helft van 2010 op 96%. Ook doet Corio veel zaken met zogeheten anchor tenants van hoge kwaliteit: Ahold, Metro (ondermeer MediaMarkt), H&M, Blokker en Carrefour. Maud de Vries: “De waarde van onze portfolio, thans rond de 7 miljard Euro, stond wel onder druk, al zien we nu een bounce back. Hetzelfde geldt voor de huurprijzen, met name in landen als Spanje en Turkije, al trekken ook deze de laatste weken weer aan.”
Maud de Vries startte haar loopbaan in 1997 bij Trenité van Doorne in Rotterdam. Ze verhuisde mee naar Amsterdam en werkte nog enige tijd in het huidige kantoor van Van Doorne aan de Amsterdamze Zuidas. In 2002 stapte ze over naar cliënt Corio waar ze thans verantwoordelijk is voor legal, risk en compliance. De Vries: “Als corporate counsel zie je de hele company, in alle facetten en leert ook de bijdrage waarderen van andere disciplines. Bij Van Doorne waar ik vooral werkte in de sectie Property, kwam ik teveel terecht in een niche.”
Toen ze bij Corio kwam, was ze de enige jurist en mocht de hele afdeling opzetten, inclusief de complete governance-structuur (implementatie ‘Tabaksblat’). In 2004 werd ze secretaris van de vennootschap (RvC en RvB), hoofd legal en compliance officer. Ze rapporteert aan CEO Gerard Groener. De Vries: “Ik moest een visie ontwikkelen op de in-house legal functie. Ik moet zeggen dat de boeken van Voxius en KSU me daar behoorlijk bij hebben geholpen.”
Legal team
Het legal team van Corio bestaat naast Maud de Vries uit Sander Derksen (ex-Houthoff Buruma) voor M&A en structureringen (met de afdelingen Tax en Treasury); Sebastian Alexander (ex-Baker & McKenzie waar hij kandidaat-notaris was) voor governance en compliance en corporate housekeeping. Ook stuurt Alexander de twee paralegals van het team aan. Bij die compliance horen ook de eisen die de AFM aan Corio stelt op basis van de Wet Financieel Toezicht vanuit de ‘extra status’ als beleggingsinstelling. Cyriel Mintjens (ex-Ernst & Young; econoom) gaat over risk-management en Natasja Mertens (ex-Philips) heeft als portefeuille finance: emissies, gewone leningen en andere financieringsconstructies, zulks in nauwe samenwerking met Treasury. Deze week rondde Corio een obligatie-uitgifte af van 500 miljoen Euro die grote aandacht trok van de vakpers, onder meer omdat het de eerste obligatielening (bond debut) was van de onderneming en een eerdere poging niet succesvol was beëindigd.
Waar is Maud de Vries de laatste maand met name mee bezig geweest? Allereerst trok het genoemde bond debut veel aandacht. Daarnaast natuurlijk het manegerial werk als leidinggevende, alsmede een herstructurering van de activiteiten in Turkije. Ook van groot belang was het implementeren van de corporate structuur in Duitsland na de overname van de activiteiten in dat land van Multi Vastgoed. Ze wierf daar ook een lokaal hoofd Juridische Zaken. Ze zit veel bij vergaderingen en is veel op reis; in Italië werd een joint venture aangegaan die werd gestructureerd vanuit Luxemburg. Ook kwamen recent alle landen-hoofden Juridische Zaken bijeen – Corio heeft in alle landen behalve in Spanje een legal team, waarvan het Franse met vijf juristen het grootste is – en De Vries leidt die bijeenkomst. “Temidden van al het managerial en organisatorische werk, ben je minder inhoudelijk bezig. Maar naast het delegeren streef ik ernaar in elk dossier mee te kijken.”
Luxemburg is voor Corio net als voor veel andere ondernemingen een belangrijke locatie van waaruit met name financieringen worden verstrekt.
Externe adviseurs
In 2008 stelde Corio een panel samen van Allen & Overy, De Brauw Blackstone Westbroek en Loyens & Loeff. Deze drie kantoren ‘doen alles’, waarbij moet worden opgemerkt dat Corio vrijwel utsluitend high end adviesbehoeftes heeft in de sfeer van M&A, financieringen en capital markets. Wie van de drie op welk traject wordt ingezet, is afhankelijk van de quotes en de fee-structures. Hoewel De Vries zeer te spreken is over de kwaliteit van het advies, zijn de daaraan verbonden fees zeer hoog, waardoor het beheersen van die kosten een belangrijk aandachtspunt is. De Duitse overname werd gedaan door De Brauw waarbij A&O optrad voor Multi Vastgoed. Bij A&O wordt vooral gewerkt met Tim Stevens en Niels van de Vijver, bij De Brauw met Paul Cronheim en Joost Schutte en bij Loyens & Loeff met Willem Jaarsma en Kitty Lieverse. White & Case in Londen werd gebruikt voor de uitgifte van private bonds (niet-genoteerde obligaties) in de VS.