Goed nieuws voor ‘ouderwetse’ advocaten. Het is en blijft zinvol om een vak te leren, zegt correspondent business Erik Jan Bolsius. Als je tenminste ook durft te falen.
In een goed gesprek met een bevriende advocaat hadden we het over wat hij zo mooi vindt aan zijn werk. We gaan lang terug samen, maar toch wist ik dat niet echt. Zijn antwoord: “Weet je, ik heb inmiddels genoeg ervaring om goed te weten waar ik mee bezig ben. Ik beheers mijn vak. En tegelijkertijd kan ik me nog regelmatig echt vastbijten in een zaak, dubben over de aanpak en dolblij zijn als het dan ook lukt zoals ik heb bedacht.”
Dagelijks plezier
Deze advocaat heeft een vak geleerd en daar heeft hij dagelijks plezier van. Ik moest denken aan het Franse gezegde frappez toujours, kortweg vertaald als ‘blijf slaan’. In een zakelijke context is dat een aanmoediging om door te gaan, om te herhalen wat je goed kunt, en je best te blijven doen om succesvol te zijn. Maar ook om volhardend, veerkrachtig en vasthoudend te zijn als het even tegenzit.
Try, fail, learn, repeat
In de startupscene bestaat frappez toujours ook, maar dan als een Engelse tegeltjeswijsheid: try, fail, learn, repeat. Dat gaat ook over een manier van werken waarbij het wordt aangemoedigd om voortdurend te experimenteren, fouten te maken, nuttige lessen te trekken uit die mislukkingen en die kennis vervolgens te gebruiken om toekomstige pogingen te herhalen en te verbeteren.
Try, fail, learn, repeat gaat over het nemen van risico’s, het omarmen van falen als springplank naar succes en het actief zoeken naar leer- en groeimogelijkheden. Door te erkennen dat falen erbij hoort, moedigt dit ondernemers aan om door te zetten, hun strategieën aan te passen en te verfijnen totdat ze de gewenste resultaten bereiken.
Zaken verloren
Zelf word ik altijd wat moe van die blije verhalen van ondernemers op LinkedIn die iets te trots vertellen wat ze leren van een mislukt ‘avontuur’. Blèh. De bevriende advocaat hoef ik daar ook niet mee lastig te vallen, maar onbewust is dat natuurlijk precies hoe hij gekomen is waar hij nu staat.
Zijn eerste pleitnota’s kreeg hij terug met honderden rode strepen, die moesten drie keer heen en weer naar zijn patroon, voordat ze eruit konden. Ook hij heeft zaken verloren die hij met de kennis van nu anders zou aanvliegen. Hij probeerde iets, het ging mis, hij leerde, en probeerde het nog een keer.
Minder verrast
Herhaal, herhaal, herhaal en wordt beter in je vak. Dat is wat de advocaat in kwestie al zijn hele carrière doet. Menig advocaat zal het erkennen: als je maar vaak genoeg in de wetgeving en de jurisprudentie duikt in jouw vakgebied, weet je er op een gegeven moment feilloos de weg in. Elke casus is anders, natuurlijk, maar dankzij jouw door frappez toujours opgedane kennis van wet-, regelgeving en rechtspraak word je steeds minder verrast.
Ouderwets vakmanschap
De zekerheid die je opbouwt door vaker hetzelfde te doen, maakt je tot een ouderwets goede vakman/vrouw. Hoewel ik erg geloof in de vooruitgang en oprecht denk (en hoop) dat artificial intelligence veel werk gaat overnemen, vooral ‘herhaalwerk’, denk ik niet dat dit opgaat voor het ouderwetse vakmanschap van de advocaat. Die bevriende advocaat zal zijn uitzoekwerk sneller doen, de pleitnota sneller schrijven, maar zijn ervaring door eindeloze herhaling van hetzelfde werk voedt zijn keuzes en stuurt zijn processtrategie.