Komen de kantoormuren op je af nu de dagen korter worden en het zomerse buitenleven echt voorbij is? Niet gek, zegt businesscoach Eveline Tjabbes. Of het nu een herfstdepressie is, of gewoon een moment van inkeer: het kan geen kwaad je weer even af te vragen of je nog goed bezig bent. Voor arbeidsrechtjurist Joanneke Noordenbos (foto) leidde dat tot een switch. Zij werd klusvrouw.
Door Erik Jan Bolsius
Joanneke Noordenbos gaf haar carrière een stevige wending: sinds 1 september werkt ze onder de naam ‘kordate klusvrouw’. Klussen in de letterlijke zin des woords: ze schildert, behangt, legt vloeren, monteert en repareert meubels, maar ook voor elektra en kleine loodgietersklussen is ze in te huren. Bij voorkeur in Amsterdam, op fietsafstand van haar huis in IJburg, zodat ze met haar fietskar met gereedschap voor kan rijden.
Haar carrièreswitch is groot, vanwaar die omslag? “Ik heb een druk gezin, we hebben drie pleegkinderen en in de juristerij is het altijd hollen of stilstaan. De zorg voor de kinderen en het werk waren lastig te organiseren, ook al is mijn man veel thuis en kon ik mijn werktijden erg flexibel indelen. Ik vond mijn werk als jurist arbeidsrecht leuk, maar ook stressvol. Je bent in dat vak tachtig procent sociaal hulpverlener en twintig procent jurist, en werkt voor mensen die in heel stressvolle periodes van hun leven zitten. Dat geeft veel bevrediging maar ook druk, het is een hele verantwoordelijkheid. Ik trek me die problemen ook echt aan. Het is inherent aan dit vak, maar ik had wel een beetje tabak van het oplossen van ruzies van andere mensen. Als ik lekker met mijn handen aan het werk ben, vind ik dat heerlijk ontspannend.”
“Mijn man had al eerder gesuggereerd een klusbedrijf te beginnen, want ik ben thuis altijd aan het klussen. Maar ik wuifde dat weg, wilde mijn studie en werkervaring niet weggooien. Toen ik er een jaar geleden een beetje doorheen zat, zei hij het weer. En toen dacht ik: waarom niet? Dus maakten we de rekensom, bedachten wat we nodig hebben. We zijn twee jaar geleden verhuisd naar een mooi huis met een lage hypotheekrente, we doen niet aan dure vliegvakanties, hebben geen dure hobby’s.”
Veel lager uurtarief
Met haar nieuwe uurtarief van 45 euro komt Noordenbos flink onder dat van haar vorige functie uit. Geen probleem, want ze heeft ook de overhead niet meer. “Ik ben net twee weken bezig, en heb eigenlijk alleen hoeven investeren in een website. De garage heb ik verbouwd tot werkplaats, maar verder heb ik weinig kosten. En als je ziet hoeveel vraag er is naar klussers, maak ik me geen zorgen. We hebben wat spaargeld en we zingen het wel even uit als het nodig is.”
Kordate klusvrouw Noordenbos heeft nog wel een tip voor haar oud-confrères: “Houd niet te veel vast aan je status. Ik ben niet onbezonnen en heb het idee best even laten rijpen, maar daarna is het ook een kwestie van gewoon gaan doen. Als het niet lukt, is het niet het eind van de wereld.”
Moment van inkeer
Coach Eveline Tjabbes spreekt veel advocaten die nadenken over hun carrière. Een stap als die van Joanneke Noordenbos maken haar cliënten niet vaak, maar ze raadt zeker aan om soms de vraag te stellen: hoe verhoud ik me tot mijn werk, past wat ik doe nog voldoende bij wie ik ben? “Als je jezelf die vraag nooit stelt, gaat het schuren. Je verliest veel energie als je iets doet wat niet bij je past, als er op een manier gewerkt wordt die energie kost, of als er een conflict in de lucht hangt waar je steeds omheen werkt.”
“De herfst is vaak een moment van inkeer, maar het kan ook een bepaalde fase in je leven zijn waarin je het weer wat meer binnen jezelf gaat zoeken, in plaats van buiten. In de advocatuur is de werkdruk hoog, je moet altijd aanstaan. Advocaten zijn ambitieus, stellen hoge eigen aan zichzelf. Niet gek dat je je dan soms afvraagt waar je het voor doet. Met een coach kun je daar goed over praten, en bedenken wat je ten diepste drijft.”
Joanneke Noordenbos vroeg zich dat af, en wist dat ze echt blij werd van klussen. De vraag ‘waar ben ik van, waar word ik echt blij van’ kan ook tot een kleinere verandering leiden, zegt Tjabbes: “Een dag minder werken, een extra opleiding, of juist vol voor je carrière kiezen het thuis anders organiseren, weg van de Zuidas en bij een boutique aan de slag.” Haar advies: “Sta jezelf toe dat je het even niet weet, stop dat niet weg.”