Niet elke advocaat werkt dagelijks mee aan een zaak die vanuit mensenrechtelijk oogpunt baanbrekend is. ‘Het kan wel, door de advocaten te steunen die hier hun werk van maken’, aldus Advocatie-correspondent Erik Jan Bolsius.
Afgelopen week haalde het Public Interest Litigation Project (PILP) wereldwijd het nieuws met een historische uitspraak in het hoger beroep tegen de Marechaussee over etnisch profileren.
Kort en goed: dat mag echt niet meer, want de huidige praktijk is een vorm van rassendiscriminatie. De juridische kant van de zaak en de implicaties ervan zijn al uitgebreid belicht, lees hem vooral nog eens goed door. Interessante zaak, mooie uitspraak.
Onbeschrijflijk
Litigation director Jelle Klaas werkt als advocaat in dienstbetrekking bij PILP. Hij vertelt wat er door hem heenging bij het horen van de historische uitspraak. “Het is echt onbeschrijflijk. Ik had het ook niet op deze manier verwacht, want bij de rechtbank hadden we nog keihard verloren. Er hing veel vanaf voor de rechtsstaat en voor onze cliënten. Ja, het was een ontlading, we hebben hier gedurende bijna tien jaar aan gewerkt!”
Vertrouwen in de rechtsstaat
Klaas is duidelijk over wat deze zaak baanbrekend maakt: “Hij is kraakhelder en er is nog niet eerder zo’n duidelijke uitspraak geweest over dit thema. Het is een supermooie toets aan het EVRM, ook de Hoge Raad heeft dit nog niet zo gedaan.”
Hij kan het belang niet genoeg benadrukken: “Etnisch profileren is bewezen niet effectief, maar dit is echt in ieders belang. Onze cliënten van kleur zeiden dat mooi na de zitting, ze hebben hun vertrouwen in de rechtsstaat weer terug.”
Met andere advocaten
In zaken als deze over etnisch profileren werken Klaas en zijn collega’s altijd samen met wetenschappers, activisten en NGO’s, en met andere advocaten. Klaas: “In deze procedure hebben we fantastisch samengewerkt met Thijs van Aerde van Houthoff. Die heeft echt veel tijd en energie in deze zaak gestoken. Voor al onze zaken is samenwerking met andere advocaten essentieel.”
De litigation director geeft aan dat PILP, onderdeel van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten, het moet hebben van de steun van vele verschillende partijen, en zeker dus ook andere advocaten, zowel van Zuidaskantoren, als uit de sociale advocatuur.
Heel wat (grote) kantoren sieren al met hun logo op de site van PILP, maar daar kunnen er meer bij. Soms bestaat die bijdrage uit het (samen) voeren van een procedure, maar het kan ook bestaan uit het leveren van expertise op een bepaald vakgebied. Ook een financiële bijdrage is welkom.
Doe met PILP mee
Nee, ik heb geen aandelen in PILP, noch een ander belang, maar mijn hart gaat sneller kloppen als ik zie hoe deze organisatie misstanden op het gebied van mensenrechten signaleert en bestrijdt.
Heeft niet iedere rechtgeaarde jurist dit? Je kunt je verontwaardiging over een misstand delen op Twitter (doe dat vooral ook), maar echte veranderingen worden bereikt via goed voorbereide en perfect uitgevoerde procedures, die leiden tot dit soort klinkende overwinningen.
Dus als je geweten weleens knaagt omdat je, vaker dan je lief is, zaken voert waarvan je je afvraagt of de wereld er beter van wordt, kijk dan eens op de site van PILP, en doe met ze mee.