Ruim 20% van de interim-juristen en -advocaten zat begin april zonder werk. Dat blijkt uit een onderzoek van netwerkorganisatie OndernemendeJuristen onder 400 eigen leden. Bijna 70% heeft “nog gewoon voldoende opdrachten”, 9% heeft het interim-bijltje er (tijdelijk) bij neergegooid: men ging in loondienst of nam een sabbatical.
Het onderzoek heeft geen wetenschappelijke pretentie, maar is uitgevoerd om de eigen netwerkleden inzicht te geven in de huidige marktsituatie. Volgens Marijn Rooymans van het netwerk is de huidige malaise onder bedrijfsjuristen bijzonder. “Volgens mij is dit nog niet eerder voorgekomen. Wij juristen merken over het algemeen minder van conjunctuurschommelingen dan andere dienstverleners.”
Het onderzoek laat zien dat met name ondernemingsrechtjuristen, zeg maar ‘generalisten’, op dit moment kwetsbaar zijn. Zij voeren over het algemeen opdrachten en projecten uit die wel veel juridische kennis en ervaring vragen, maar die minder specialistisch van aard zijn. Dat zijn vaak ook de opdrachten die zich wat makkelijker laten uitstellen of die niet al te veel schade opleveren als ze slechts gedeeltelijk worden opgepakt.
Daarnaast is zichtbaar dat bepaalde specialisten te lijden hebben van de sterke vertraging van bepaalde sectoren. Zo waren de afgelopen jaren de Banking & Finance specialisten ‘hot’, maar is hun sector nu degene waar bedrijven hard geraakt worden en waar men dus ook hard ingrijpt. Een ander verhaal, maar met hetzelfde effect, geldt voor M&A en vastgoed specialisten. Nu het aantal transacties sterk is afgenomen, valt hun markt gewoon grotendeels weg.
Een ander opvallende uitkomst is dat negen procent van de interim-juristen naar aanleiding van het onderzoek liet weten zichzelf tijdelijk uit de markt te hebben teruggetrokken. “Sommigen hebben een sabbatical genomen, anderen zijn tijdelijk in dienst getreden van een opdrachtgever. Er is geen nader onderzoek naar gedaan, maar het lijkt alsof een aantal juristen ervoor kiest om te ‘schuilen’ terwijl de recessie over ons land raast. En waarom ook niet. Als je het je kunt veroorloven, is het misschien helemaal geen gek idee als je actief bent in de hoeken waar de klappen vallen.”
Toegevoegde waarde aantonen
Dat, zoals Rooymans beweerd, juristen minder dan andere beroepsgroepen zouden lijden onder de crisis, wordt bestreden door Ruud Harinck van Voxius. “De bewering dat het extra juridische werk als gevolg van de economische crisis juristen min of meer zou behoeden voor diezelfde crisis, is eenvoudigweg niet waar. Dat was bij vorige crises ook niet het geval.”
Harinck weet van tenminste twee grote bedrijven waar 30% wordt bezuinigd op de personeelkosten, waaronder ook het juridische personeel. Interimmers zijn of worden er uitgegooid. “Waar wij een jaar geleden nadrukkelijk moesten zoeken naar interimmers, worden wij nu door ze gebeld.”
Volgens Harinck moeten interimmers veel meer dan voorheen hun toegevoegde waarde aantonen. “Bedrijven worden in de huidige omstandigheden veel kritischer op hun uitgaven. Een interimmer zal heel nadrukkelijk moeten aantonen dat hij die € 150 per uur waard is. Dat is, bezien vanuit het oogpunt van mijn opdrachtgevers, ook helemaal geen slechte situatie.”