Bij veruit de meeste ontdekte kartels doet minstens één firma niet mee aan de overeenkomst. Promovendus Iwan Bos van de Universiteit van Amsterdam onderzocht die incomplete kartels. Hij concludeert onder andere dat economische detectiemethoden een steeds belangrijker rol gaan spelen bij het handhaven van de Mededingingswet.
Bos bekeek wanneer een incompleet kartel winstgevender is dan een compleet kartel, welke bedrijven participeren in het kartel, en wat voor (type) bedrijven onafhankelijke buitenstaanders blijven. Ook bestudeerde Bos welke marktstructuren het meest gevoelig zijn voor incomplete kartelvorming, en hoe economische theorieën en technieken kunnen worden gebruikt om incomplete kartels op te sporen. Hij ontdekte dat incomplete kartels winstgevender zijn dan complete kartels, wanneer kartelvorming kosten met zich meebrengt en de kleinste bedrijven in de markt klein genoeg zijn.
Grote bedrijven hebben volgens de onderzoeker een sterkere neiging om deel te nemen in een kartel dan kleine bedrijven. Bedrijven met een beperkt marktaandeel hebben doorgaans geen prikkel om deel te nemen.
In de toekomst zullen economische opsporingsmethoden volgens Bos een steeds belangrijker rol gaan spelen bij het handhaven van de mededingingswet. Het grootste voordeel van economische opsporingstechnieken is dat deze focussen op het resultaat van de kartelovereenkomst. Het zal bijvoorbeeld voor bedrijven niet al te moeilijk zijn om op een geheime locatie een prijsafspraak te maken, maar de prijsstijging die hiervan het gevolg is, is in principe altijd zichtbaar. Economische detectietechnieken zijn bij uitstek geschikt om competitief marktgedrag van kartelgedrag te onderscheiden, aldus Bos.