Een overname van beursbedrijf NYSE Euronext mag er niet toe leiden dat de Amsterdamse beurs verdwijnt, Euronext wijst het overnamebod van Nasdaq en Intercontinental Exchange (ICE) af, meerdere partijen hebben interesse in een overname van online winkel Wehkamp en pensioenfondsbeheerder APG wil beursfonds ProLogis European Properties (Pepr) kopen. De wekelijks fusie- en overnameperikelen van website OverFusies.nl.
Een overname van beursbedrijf NYSE Euronext mag er niet toe leiden dat de Amsterdamse beurs verdwijnt. Dit heeft minister van Financieën Jan Kees de Jager gezegd in antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Elly Blanksma van het CDA. Als De Jager de overname wil tegengaan, dan kan het besluiten geen verklaring van geen bezwaar af te geven. In dat geval kan de nieuwe eigenaar geen beursactiviteiten ontplooien in Nederland.
Eerder deze week wees beursbedrijf Euronext het overnamebod van Nasdaq en Intercontinental Exchange (ICE) af. De voorkeur van Euronext gaat uit naar een fusie met beursbedrijf Deutsche Borsse. NYSE Euronext denkt dat de plannen van Nasdaq en ICE erg risicovol zijn. De beursbedrijven willen NYSE Euronext splitsen. De Europese aandelen- en optiehandel gaat naar Nasdaq en derivatenhandel Liffe en het Amerikaanse clearinghuis gaan naar ICE.
Meerdere partijen hebben interesse in een overname van online winkel Wehkamp. Dat meldt persbureau Reuters, met een bankier als bron. Volgens de bankier is het biedingsbericht in de maak. Bol.com en Amazon.com zijn mogelijk geïnteresseerde kandidaten. Het Financieele Dagblad noemt Ahold als potentiële koper, als alternatief voor een overname van de Hema. Een woordvoerder van Wehkamp zegt dat het bedrijf werkt aan haar groeistrategie, maar dat er geen verkoop staat gepland. Ze willen eerder zelf overnemen. Wehkamp kijkt naar overnames van kleinere webwinkels.
Pensioenfondsbeheerder APG wil beursfonds ProLogis European Properties (Pepr) kopen. Dat meldt APG dinsdagavond in een persbericht. Het geplande overnamebod is afgewezen door de Amerikaanse grootaandeelhouder ProLogis. Pepr is een belegger in Europese distributiecentra. APG wil het bod samen met de Goodman Group uitbrengen. APG heeft al een belang van 12% in Pepr. Volgens APG heeft Pepr een lage beurswaardering omdat het de corporate governance niet op orde heeft. APG en Goodman Group willen €6 per aandeel bieden. In totaal komt dat neer op een bod van circa €1,1 miljard, exclusief schuld.
Friesland Bank wil het belang in Van Lanschot terugbrengen naar onder de 10%. Dat meldt persbureau Dow Jones op basis van uitspraken van bestuursvoorzitter Kees Beuving. Friesland Bank heeft hierover al overleg gevoerd met verschillende zakenbanken. De Friese bank heeft momenteel een belang van 23% in de branchegenoot uit Den Bosch. Het aandeel van Friesland Bank kan omlaag worden geschroefd door een plaatsing van de aandelen Van Lanschot via een inschrijving onder institutionele partijen, of een geleidelijke verkoop via de beurs.