Veel Nederlandse advocatenkantoren steunen goede doelen of doen pro bono-werk, maar de beste voorbeelden komen uit het buitenland.
Recent klopte een Nederlands advocatenkantoor zichzelf op de borst, online, over haar initiatief om een milieuorganisatie te steunen, door middel van een rally met klassieke auto’s.
Een dag met oude diesel- en benzineauto’s rondtoeren en geld inzamelen voor het milieu. Hoe verzin je het. Er doen ook elektrische auto’s mee, haastten ze zich te zeggen, maar dit is een schoolvoorbeeld van water naar de zee dragen. Advocaten met een beetje gevoel voor hun omgeving kunnen beter.
Community service
Ter inspiratie deel ik graag de voorbeelden van twee kantoren die ik zag presenteren over community service tijdens een internationaal advocatencongres. Bij beide kantoren steken de advocaten veel tijd in hun maatschappelijke activiteiten. De advocaten van het Amerikaanse kantoor IMW Law besteden er 150 uur per persoon aan, en de confrères van Hugill & Ip uit Hongkong zelfs het dubbele: zo’n driehonderd uur. Wat doen ze in die tijd?
Goede doelen
Bij beide kantoren worden de goede doelen gekozen door de advocaten zelf, op basis van hun persoonlijke voorkeuren. De oprichters van Hugill & Ip, beiden gay, steunen verschillende initiatieven voor het versterken van de positie van de LGBTQ-community in Hongkong. Ook werken ze pro bono voor verschillende NGO’s, vertelt advocaat Alfred Ip in een interview voor de Aziatische Advocatie. De advocaten van IMW Law zetten zich vooral in voor de rechten van minderheden en minderbedeelden in hun directe omgeving.
Zichtbaar als werkgever
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA”, vertelt Marco Raccuia, hoofd finance & operations bij het kantoor. “En het draagt ook enorm bij aan het succes van ons kantoor”, vertelt hij eerlijk. Het leidt tot nieuwe zakelijke contacten, maar de media-aandacht rond die initiatieven maakt hen ook zichtbaar als goed werkgever. “En cliënten vragen naar je maatschappelijke betrokkenheid. Ze zeggen dat ze de voorkeur geven aan samenwerking met een advocatenkantoor dat iets goeds doet voor de samenleving.”
Diversiteit
Het Amerikaanse IMW Law – California’s largest African-American owned law firm – heeft zich ook toegelegd op het ‘leveren’ van zwarte rechters (‘a judges factory’). Hiermee wil het kantoor een meer inclusieve rechtspraak bereiken, en daarmee eerlijker voor de zwarte gemeenschap. Dat is een langetermijninvestering die het kantoor levert, naast vele activiteiten voor meer diversiteit in de juridische dienstverlening. Waarom ze dat doen, vertellen ze op hun site: “Above all, we believe in giving back to our community and forging a path for those who historically have not been represented in law.”
Complete advocaat
Kantoordirecteur Luci Hamilton is ervan overtuigd dat je een meer complete advocaat wordt door niet alleen maar met je werk bezig te zijn, maar ook met maatschappelijke thema’s: “Door tijd te steken in liefdadigheid, kom je in contact met mensen die dezelfde overtuiging hebben als jij. Dat leidt ook tot zakelijke samenwerking.” Ze vertelt hoe ze een automerk als klant kregen, nadat dat merk een groot community event sponsorde waarbij het kantoor ook nauw betrokken was. Met minstens zoveel enthousiasme vertelt ze over de samenwerking met vele advocatenkantoren om kinderen uit achterstandsgezinnen van goede voeding te voorzien tijdens de zomervakanties, als ze niet op school kunnen lunchen. “You are there for a cause, and a belief.”
Maak er echt werk van
Is die ‘cause’ een dagje rondtoeren met vervuilende klassiekers? Nee toch? Echt niet alles wat je doet hoeft de wereld mooier te maken, maar presenteer het dan ook niet als bijdragen aan een beter milieu. Als je jouw advocaten echt werk laat maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen, vanuit hun eigen overtuigingen, komen daar ongetwijfeld mooie activiteiten uit. Geef ze de tijd, ook tijdens kantooruren. Het minste wat je daarvoor terugkrijgt, is dat je wordt beschouwd als een goede werkgever en dat is al heel wat waard in tijden van personeelsschaarste.