In de hausse van boeken over de Zuidas, verscheen afgelopen vrijdag weer een nieuwe: De Bijbel op de Zuidas. Het werd gepresenteerd in het Thomastheater, om de hoek bij de grote kantoortorens. Ruben van Zwieten en Ad van Nieuwpoort schreven het boek omdat de Bijbel ook in de huidige tijd kan bijdragen aan zingeving, aldus de predikanten. En daar is behoefte aan.
De Bijbelklassen van dit jaar – die de auteurs geven bij de grote advocatenkantoren – zitten vol. En de klassen zijn niet alleen voor gelovigen. Integendeel: “Iedereen is volstrekt buitenkerkelijk,” zegt Van Zwieten, die zich predikant-directeur kan noemen van de stichting Zingeving Zuidas. Veel participanten zijn advocaat bij de grote kantoren. Maar ook advocaten van de kleine nichekantoren aan de gracht, bankiers, consultants, juristen en niet-zakelijke lui zoals acteurs en journalisten komen luisteren naar de heilzame teksten van de Heilige Schrift. Ze doen zelfs actief mee. Van Zwieten: “Door teksten heel nauw te lezen komt men vanzelf met allerlei associaties. Ze merken dat het over hun leven gaat en over hoe zij in de samenleving staan.”
Dat is ook wat de predikanten met het boek beogen. Ze willen de gehaaste zakenman (m/v) van vandaag helpen bij de invulling van zingeving, “want dat is belangrijk in deze tijd”. Aan de hand van verhalen geven ze antwoord op de vragen: wat is zingeving eigenlijk, hoe doe je dat, wat helpt je erbij, wat geeft precies zin? Van Zwieten en Nieuwpoort bieden met hun Bijbelklassen, en nu ook met hun boek, een andere kijk op de verhalen waar door de kerk een dikke laag stof op is gekomen. Ze lezen de verhalen zo dat ze van toepassing zijn op de Zuidas. “Hoewel het net zo goed gaat over mensen in het onderwijs of in een ziekenhuis; overal waar je deel uitmaakt van een systeem en gestuurd wordt door targets. Wij denken na over hoe je kunt beseffen dat je in zo’n systeem leeft. Bijbelverhalen helpen daarbij,” zegt Van Zwieten.
Op klappen
De Zuidas wordt de laatste tijd vaker gebruikt als setting in boeken, zoals in Christiaan Alberdingk Thijms Het Proces van de Eeuw en De Urenfabriek van Fleur Brockhus, waar we vorige week nog over schreven. Waar komt die aandacht volgens de predikant-directeur vandaan? “Men heeft wel door dat de hele boel op klappen staat als het systeem niet verandert. Iedereen heeft het gevoel dat er iets niet klopt. Op de Zuidas zijn ze meer ontvankelijk voor bespiegeling en doen ze een poging te ontdekken wat de zin is van wat ze doen. Ze willen meer dan alleen technisch praten over solvabiliteit.”
Wat ons tot slot nog benieuwt; hoe word je in Hemelsnaam predikant-directeur? Van Zwieten vindt het zelf geen onlogische functiecombinatie. Elke stichting heeft immers een directie, en hij is toevallig ook predikant bij de Thomaskerk. Die stelde hem vrij om zich in te zetten voor de stichting. “Zoals de diaconessen van vroeger sta ik voor de inhoud, maar ook voor de operatie,” zegt Van Zwieten. Alleen heet zijn operatie toevallig Zuidas.