Het ziet er naar uit dat we straks na ons 65ste allemaal door moeten werken. Dat klinkt best goed: voor de meeste mensen is werken geen straf. Bovendien zijn de meeste juristen zijn toch niet geschikt om te gaan tuinieren. Dus eigenlijk geen probleem, zou je zeggen.
Maar hoeveel bedrijfsjuristen zijn er eigenlijk die werkelijk tot hun 65ste doorgaan? Dat valt in de praktijk toch een beetje tegen. Natuurlijk zijn er voorbeelden genoeg van bedrijfsjuristen die na hun 65ste nog meer doen dan wat losse klussen, maar er is een veelvoud dat er eerder mee ophoudt. De arbeidsmarkt voor juristen is al jaren krap, dus waarom eerder afhaken?
Dat ligt gevoelig. Niemand zegt het hardop, want niemand wil beschuldigd worden discriminatie. Maar waarom wordt er dan in al die advertenties steeds maar weer wordt gezocht naar juristen met vijf of zes jaar werkervaring? Zit de arbeidsmarkt niet te wachten op de oudere bedrijfsjurist?
Ik zou het moeten weten, want wij zoeken dagelijks bedrijfsjuristen voor ondernemingen, en hebben bovendien dagelijks bedrijfsjuristen over de vloer van allerlei ervaringsniveaus. En wat merken we? De meeste bedrijfsjuridische afdelingen van grote ondernemingen vullen hun team inderdaad het liefste aan met een vijfde- of zesdejaars. Dan kunnen ze nog lekker “doorgroeien”. Heel begrijpelijk, maar een vijfdejaars is volgend jaar toch echt een zesdejaars geworden, en hoe gaat dat dan verder?
Heel simpel. Als er weer eens iemand vertrekt, dan nemen we gewoon weer opnieuw een vijfdejaars aan.
Evenwicht
Dat lijkt me toch echt een te mager personeelsbeleid, en ik zou er bij deze voor willen pleiten dat er eens wat langer wordt stilgestaan bij het personeelsbeleid op een bedrijfsjuridische afdeling. Een evenwichtig team heeft werk van verschillende niveaus, en ruimte voor mensen van verschillende niveaus. Daarbij is het ook goed om te nog eens te bezien welk werk er wordt uitbesteed, en of dat niet anders kan. Zwaardere bedrijfsjuristen kunnen heel wat geld aan extern advies besparen en worden daardoor ook eerder uitgedaagd om te blijven.
Kortom, als we het goed regelen dan lossen we een aantal problemen in één keer op: Door bedrijfsjuristen langer te laten werken, is er minder schaarste. Door zwaardere bedrijfsjuristen beter te benutten, blijven ze langer en bovendien besparen ze de altijd nog even hoge externe kosten. Toch iets om eens over na te denken.
Ruud Harinck, Voxius