De honderd grootste Britse advocatenkantoren zien momenteel meer gevaar in cyberaanvallen, een tekort aan juridisch talent en de vaart der technologie dan in (de gevolgen van) Covid-19. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de Britse advocatuur uitgevoerd door Big Four-accountantsfirma PwC.
Dat maakt kortom dat de coronapandemie op de vierde plaats staat in de lijst van kopzorgen in de grootzakelijke Britse advocatuur. Volgens PwC is 90% van de bestuurders bij de honderd grootste advocatenkantoren ‘zeer of enigszins’ bezorgd over de impact van cyberaanvallen en de vraag of zij hierop wel voldoende zijn voorbereid. Toch geven slechts vier kantoren – allen buiten de UK top 50 – aan al eens met een cyberaanval te maken te hebben gehad.
Desalniettemin onderschrijft PwC de gevaren van een cyberaanval op een groot advocatenkantoor, die veelal kunnen gebeuren als gevolg van menselijke fouten. ‘Zeker nu er meer wordt thuis gewerkt is het moeilijker geworden om in te schatten welke medewerkers een potentieel risico vormen op dit vlak,’ zo is te lezen in het PwC-rapport. ‘Het is daarom belangrijk dat degenen die verantwoordelijk zijn voor cybersecurity zich meer gaan verdiepen in menselijk gedrag. Alleen zo maak je het verschil.’
Dat de krapte op de (juridische) arbeidsmarkt ook volop in het Verenigd Koninkrijk speelt, blijkt wel uit de veel gedeelde zorg dat er een tekort ontstaat aan jong juridisch talent. Vorig jaar was nog 47% van de respondenten hier bezorgd over, tegenover liefst 87% dit jaar. Hiermee samenhangend zijn er zorgen over hoe de Amerikaanse kantoren in de huidige war for talent de salarissen van jonge advocaten ‘genadeloos opdrijven’.
Het nieuwe hybride werken als gevolg van de coronapandemie heeft vooral invloed op – dure – kantoorhuisvesting: de tien grootste kantoren geven allen te kennen op kortere of langere termijn te mikken op een ‘reduced office footprint’.
Of dit nodig is uit bezuinigingsoogpunt? Volgens het PwC-onderzoek niet per se: de omzetverwachting werd afgelopen jaar bij 97% van de advocatenkantoren overtroffen, gaven zij aan. Bij driekwart van de kantoren stegen de inkomsten. Vooral bij de top 25 verhoogden partners hun aantallen declarabele uren met acht tot tien procent; ze delegeerden in de lockdown-periode iets minder werk dan gewoonlijk.
Volgens PwC heeft de Britse advocatuur in het afgelopen anderhalf jaar met meer disruptie dan ooit te kampen gehad, en ageren zij daar tot nog toe goed op.