Het zijn niet langer de bankiers die op Wall Street de hoogste salarissen verdienen. In plaats daarvan zijn het topadvocaten wiens salarissen al jaren flink stijgen, en daardoor nu boven die van bankiers uitkomen. Een New Yorkse topadvocaat kan tegenwoordig maar liefst ruim vijftien miljoen dollar per jaar verdienen.
In het (niet al te verre) verleden verdienden bankiers op Wall Street gemiddeld meer dan de advocaten. Door veranderende dynamieken bij advocatenkantoren schoten de salarissen van advocaten echter omhoog. The Wall Street Journal sprak met ruim dertig compensatie-experts, bankiers en advocaten en analyseerden de salarissen.
Managing directors die verder geen bijzonderhoge functies bij een bank bekleden, verdienen gemiddels tussen de één en twee miljoen dollar per jaar, inclusief bonussen die vaak grotendeels in aandelen worden uitgekeerd. Dat bedrag is min of meer hetzelfde als het twintig jaar geleden was.
Drie keer zo veel
Partners van de grotere advocatenkantoren kunnen daarentegen zo’n drie miljoen dollar per jaar verdienen; meer dan drie keer zo veel als zij twee decennia geleden verdienden. Een kleine groep partners die uitzonderlijke hoeveelheden werk binnenhalen, kunnen zelfs meer dan vijftien miljoen dollar verdienen. Dit kan bij een handvol kantoren, waaronder Wachtell, Lipton, Rosen & Katz; Kirkland & Ellis; en Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison.
De redenen voor deze verschuiving zijn uiteenlopend. Zo zijn juristen tegenwoordig niet ‘slechts’ meer bezig met contracten, aldus de Wall Street Journal. Advocaten zijn naast jurist ook ‘quasibankiers’ en fungeren regelmatig als klankbord voor bestuurders.
Anciënniteit
Door de opkomst van private equity kwam er ook een ‘buitenproportionele hoeveelheid werk’ de kant van juristen op. Dat klantenbestand was twintig jaar geleden nog niet zo actief. Bovendien hangt het salaris van een advocaat niet langer af van de anciënniteit; de bijdrage aan de omzet van het kantoor speelt een grotere rol dan ooit voor het uiteindelijke salaris.
Volgens een senior consultant die met The Wall Street Journal sprak, verhogen de New Yorkse kantoren hun tarieven ieder jaar met zo’n vier procent. Dat is – vaak – meer dan de inflatie. De vergoedingen voor bankiers zijn daarentegen relatief statisch. Niet zo gek dus, dat veel advocaten die eerder de overstap naar het bankwezen maakte, er nu voor kiezen terug te keren naar de juristerij.