Boekel de Nerée verkort de kantoornaam per 1 april tot BOEKEL, richt zich vanaf dan uitsluitend op Corporate en Real Estate – met focus op Litigation – en heeft een CEO benoemd in de persoon van Marien Glerum. Met de nieuwe koers ziet het kantoor wel vijf zeer ervaren partners vertrekken, onder wie oud-managing partner Hester Uhlenbroek, sinds 1980 werkzaam bij Boekel. Bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang: “Verandering binnen de top is gewenst.”
Door Joris Rietbroek
De belangrijkste hervormingen die het kantoor in december 2014 aankondigde als onderdeel van een forse reorganisatie, zijn nader uitgewerkt en dinsdagavond geakkoordeerd tijdens de aandeelhoudersvergadering. Hierbij was de positionering van het kantoor, ofwel een afscheid van het full servicemodel en een naamsverkorting tot Boekel, een hamerstuk. “Het wordt gewoon Boekel. Waarom? We besluiten om met de naam te gaan werken waaronder we bekend zijn, die heel stevig staat en waarmee je internationaal nog beter uit de voeten kunt,” zo licht Leeflang deze keuze toe. “Dat is een duidelijk statement naar de markt.”
Bij een vernieuwde naam hoort een nieuwe focus: Boekel richt zich uitsluitend op Corporate (incl. M&A, restructuring & insolvency, employment, regulatory, competition, corporate notary) en Real Estate (incl. vastgoedtransacties, bouwrecht, huurrecht, bestuursrecht), met Litigation verweven in beide sectoren. Per 1 april treden vier nieuwe, jonge partners toe tot de Corporate-sectie; een volgende lichting nieuwe partners wordt al klaargestoomd. Leeflang spreekt van een belangrijke stap: “We waren te divers in omvang, prestaties en rechtsgebieden. De nieuwe focus maakt duidelijk wie we zijn, wat we doen en waar we goed in zijn. Een heldere focus en verjonging, daar vragen onze mensen om.”
Deze hang naar verjonging brengt wel mede met zich mee dat nog eens vijf partners Boekel gaan verlaten, figuurlijke zwaargewichten. Het gaat om arbeidsrechtpartners Marian van Eck en Hester Uhlenbroek (voormalig managing partner, sinds 1980 werkzaam bij het kantoor), Annemarie Klijn (omgevingsrecht, gaat naar NautaDutilh), Carel Raymakers (strafrecht) en Jan ter Meer (sinds 1989 verzekeringsrechtpartner bij Boekel). Uhlenbroek gaat per 1 april als zakelijk mediator aan het werk bij Reuling Schutte.
Volgens Leeflang zagen zij voor zichzelf geen plaats meer in het nieuwe Boekel. “Met z’n allen, ook zij, besloten we begin december deze nieuwe richting op te gaan,” vertelt Leeflang. “Niet veel later hebben zij toch gezegd: ‘eigenlijk past dit niet meer zo bij ons.’ De partnership verandert nu eenmaal en verandering aan de top is nodig.”
Enkele van hen gaan hun laatste jaren als advocaat slijten bij kleine nichekantoren, weet Leeflang, en Uhlenbroek gaat zich bezig houden met mediation. Boekel laat hen kortom gaan in goed overleg, benadrukt Leeflang. Dat er met het vertrek van de vijf in één klap veel ervaring uit het bedrijf zou wegsijpelen, is volgens haar niet zo. “We houden ruim voldoende senior ervaring in huis, de mix van jong en oud wordt er beter op.”
Ondergrens voor winstbijdrage
Per 1 juli laat Boekel het lockstepmodel definitief achter zich om partners voortaan te beoordelen op hun prestaties. Het nieuwe beloningsmodel is sinds december uitgewerkt. “We creëren een duidelijke ondergrens, wat betekent dat partners en hun teams een bepaalde netto winstbijdrage moeten leveren, inclusief verrekening van alle primaire kosten,” vertelt Leeflang. “Zo kun je voor alle partners uitgaan van dezelfde minimale performance. We wilden af van het lockstepmodel dat enkel op anciënniteit gebaseerd is. Dit nieuwe systeem moet er ook voor zorgen dat we méér intern doorverwijzen en voor elkaar werk genereren. Performance en samenwerking zijn de uitgangspunten.”
Jonge partners krijgen in dit model drie jaar de tijd om naar die grens toe te groeien. Voor ervaren partners die hun limiet in het tweede jaar niet halen, dreigt ‘einde oefening.’ Partners hebben verder de vrijheid om bijvoorbeeld zelf tarieven voor cliënten of bepaalde werkzaamheden aan te passen en verplichten zich tot het opleiden van nieuwe, jongere partners voor hun vijftigste, om de voortdurende verjonging binnen Boekel in stand te houden. Dit alles moet nog worden vastgelegd in de governance van het kantoor, zodat ook dit nieuwe beloningsmodel per 1 juli ingevoerd kan worden.
CEO
Het nieuwe bestuur van Boekel bestaat straks uit een partner-bestuurder en een CEO, die de gehele organisatie zal aansturen terwijl de advocaten cq. advocaat-partners zich volledig kunnen richten op hun werk. Als CEO is dinsdagavond tijdens de vergadering Marien Glerum gekozen. Hij zal zich vanaf juli bezig houden met het financiele, organisatorische en strategische management van het bedrijf, inclusief positionering en profilering. De CEO zal zich in het geheel niet bezighouden met de praktijkuitoefening. Een interimmer vinden voor de functie van CEO was nadrukkelijk niet de bedoeling: het veranderingsproces was reeds ingezet, waardoor met Glerum uiteindelijk toch iemand van binnen Boekel werd voorgedragen. Leeflang: “Behalve dat hij uitstekend binnen het profiel past, ligt hij ontzettend goed bij de huidige partnergroep, zeker de jonge partners.”
Is nog in voorbereiding, maar moet eveneens per 1 juli aangesteld worden: een externe Raad van Advies, waarmee Boekel als eerste Zuidas-kantoor zo’n raad in het leven roept. Die zal primair een klankbordfunctie hebben ten opzichte van het bestuur, maar die tevens ongevraagd advies kan geven, een coachende functie zal hebben en een rol zal spelen op het gebied van partnerevaluatie en benoemingen van het bestuur.
Woensdagmorgen is het voltallige personeel ingelicht over de nieuwe focus en de overige veranderingen die Boekel per 1 juli definitief ondergaat. “Veel was bij de meeste mensen natuurlijk al bekend geworden de afgelopen tijd,” besluit Leeflang. “Hooguit dat we ‘De Nerée’ kwijt raken, dat zal zeker voor enkele oudgedienden schrikken zijn geweest.”