President Obama heeft een advocaat, Kenneth Feinberg, aangesteld die de salarissen en bonussen van topmannen vaststelt bij ondernemingen die zijn genationaliseerd of staatssteun hebben ontvangen. In Nederland is men liberaler en laat men dit nog steeds over aan de aandeelhouder en raden van commissarissen.
Advocaat Feinberg krijgt verregaande bevoegdheden om het salaris van 175 managers bij bedrijven als AIG, General Motors, Bank of Amerika en Citygroup vast te stellen. Het kan zelfs zo zijn dat de managers niets krijgen van Feinberg. Zijn bevoegdheden om het geld te verdelen – er gaat een bedrag de ronde van vijf miljard dollar – worden wel een blanco check genoemd.
Feinberg wikkelde eerder de schadevergoedingen af voor de nabestaanden van 9/11. Hij werd geroemd om zijn harde, maar pragmatische en snelle aanpak.
Minister van financiën Bos kondigde begin dit jaar ook aan hard te zullen ingrijpen in exorbitante beloningen van bestuurders van ondernemingen. “Ik heb mij – net als president Obama – niet bij voorbaat neergelegd bij het uitbetalen van bonussen door bedrijven die dankzij zware overheidssteun van een faillissement zijn gered,” aldus Bos.
De Hoge Raad besliste eerder dat contracten over beloningsafspraken opengebroken kunnen worden als voldaan wordt aan bijzondere omstandigheden. Bos krabbelde later enigszins terug, en liet weten dat het wat hem betreft niet aan de staat is om in te grijpen, maar dat die verantwoordelijkheid bij de werkgever ligt. “De primaire verantwoordelijkheid voor het beloningsbeleid en de beloningen van bestuurders van financiële instellingen ligt bij de raad van commissarissen en in het verlengde daarvan bij de aandeelhouders,” aldus Bos.
Kritiek op de beloning die Feinberg ontvangt zal er niet komen. De advocaat krijgt, net als voor zijn werk voor de 9/11 zaken, niets. (11 juni 2009)