DLA Piper is een van de aandeelhouders van een nieuwe Alternative Business Structure (ABS) in het Verenigd Koninkrijk die afgelopen vrijdag zijn deuren opende: Riverview Law. Het bedrijf heeft circa zestig advocaten in dienst en werkt geheel op basis van vaste tarieven. DLA zet hiermee een strategische stap richting een markt die “te lang is beschermd voor echte competitie”.
De hoogte van de investering in de onderneming door DLA Piper is niet naar buiten gebracht, wel is bekend dat het om een minderheidsbelang gaat. DLA wil zijn banden met het nieuwe Riverview Law gebruiken om bulkwerk van bestaande cliënten onder te brengen. Karl Chapman, CEO van moederholding LawVest, noemt Riverview “een optie voor cliënten van DLA die niet meer tot de kern behoren van het wereldwijde kantoor”. Toch zal Riverview volgens hem geen voorkeursbehandeling krijgen en zullen advocaten van DLA niet verplicht zijn werk door te verwijzen. Dat is waarom “we will see lots of examples of businesses competing as well as collaborating,” zegt hij.
Volgens een partner van DLA wil het kantoor met de stap “profiteren van een markt waarin we zelf niet actief zijn en investeren in iets dat een goede kans van slagen heeft,” schrijft Legal Week. “Het betekent ook dat we de belangen kunnen behartigen van onze oudere cliënten, die beter zouden kunnen worden bediend door LawVest. Kleinere en meer bescheiden cliënten zijn beter af met lagere kosten op een ander leverageniveau. Voor ‘low-value, high-volume type business’ is het een beter en efficiënter model.”
Het vernieuwende aan Riverview Law is dat het altijd werkt met vaste prijzen en met abonnementen. Het kantoor wil de manier veranderen waarop bedrijven juridische diensten kopen en gebruiken. Chapman: “We passen logische businessprincipes toe op een markt die veel te lang is beschermd tegen echte competitie.” Ondernemingen tot duizend medewerkers kunnen vanaf £200 per maand een jaarcontract afsluiten voor de dagelijkse juridische ondersteuning. Ook eenmalige opdrachten zijn mogelijk voor een vaste prijs en grote organisaties kunnen daarnaast hun in-house juridische werk uitbesteden aan Riverview Law, ook voor een vaste prijs.
Vaste prijzen zijn op zich niet nieuw, maar dergelijke afspraken worden tot op heden doorgaans alleen gemaakt met grote cliënten die al langer diensten afnemen. Voor elke consument zijn vaste prijzen echter aantrekkelijk, of hij nou een dikke of dunne portemonnee heeft. Tegenwoordig is men meer dan ooit op zoek naar zekerheid. Grote kans dat de belangrijkste spelers Riverview Law niet direct als concurrent zien, en beschouwen als de juridische variant van de Lidl.
Team
LawVest heeft een team van vooraanstaande solicitors en barristers bijeengebracht in de entiteiten Riverview Solicitors en Riverview Chambers. Een deel van de barristers blijft zelfstandig, de rest zal fulltime in dienst zijn van Riverview. Het gaat in totaal om zo’n zestig advocaten, onder wie 43 barristers, twaalf Queen’s Counsel incluis. Zij werken meer vanuit een bedrijfsstructuur dan uit een partnerstructuur.
LawVest heeft een licentie aangevraagd om als ABS te gaan opereren, omdat het via overnames snel zou willen kunnen groeien. Als de licentie wordt verleend, wordt Riverview Solicitors ook een formeel onderdeel van LawVest. LawVest is opgericht om te profiteren van de voordelen van de Legal Services Act (LSA), die in het leven is geroepen om competitie in de juridische markt op te schroeven en die meer toegankelijk te maken voor consumenten.