Korter, sneller en veel minder prijzen. De presentatie van De Stand van de Advocatuur 2011, dit jaar alweer de zestiende editie, afgelopen vrijdag in het WTC in Amsterdam was beduidend meer borrelgericht dan de afgelopen jaren. De show werd gestolen door de winnaar van de Gouden Zandloper voor M&A: Barbara van Hussen van DLA Piper. Wat blijkt: zij sloot in 2010 de meeste M&A-deals, maar ze zette zes weken geleden óók een kind op de wereld. “Het zijn altijd de kerels in dit wereldje, nu eindelijk eens een vrouw.”
Gevraagd naar de leukste deal van het afgelopen jaar, komt Van Hussen na enig denken tot de overname van Hyves door de Telegraaf Media Groep. De deal werd door “de kerels” gedaan, maar Van Hussen adviseerde op de achtergrond. “Ik zat gewoon aan mijn keukentafel aan het advies te werken. Het ging vooral om de tactiek. Verschillende mensen zeiden: aan die deal heb jij toch niets gedaan? Nou, ik heb er juist heel veel aan gedaan.”
Even terug naar het begin: de middag wordt afgetrapt door uitgever Nico Mookhoek van Sdu. Hij wordt geïnterviewd door journalist Job Boot, die de middag geanimeerd en strak leidt. Mookhoek heeft cijfers over de afgelopen zes jaar naast elkaar gelegd, en komt tot een aantal opvallende conclusies. Zo werkten er in 2006 gemiddeld vier advocaten per kantoor tegen 2,8 nu, en groeide de advocatuur in 2006-2011 met 17%, maar ging 82% van die nieuwe advocaten werken bij een niet-Top 50 kantoor.
Daarna is het woord aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Die heeft zelfs een nieuwtje in petto: het kabinet heeft besloten om nog eens goed te kijken naar de tarieven van advocaten in de gefinancierde rechtsbijstand. Maar zeker is volgens de staatssecretaris dat de advocatuur de dans niet zal ontspringen: De Stand van de Overheidsfinanciën 2011 noodzaakt tot ingrijpen. “Dat zal gelden voor kleine kantoren, maar ook regionale en grote advocatenkantoren. De advocatuur zal goed moeten gaan nadenken over het beheersen van de kosten.”
Teeven neemt daarna het eerste exemplaar van De Stand van de Advocatuur 2011 in ontvangst uit handen van Marieke Cambeen van Sdu uitgevers. Die gaat tijdens haar toespraak kort in op de “logische stap” van Sdu Uitgevers om KSU over te nemen, en stelt dat Sdu graag een bijdrage levert aan het brengen van “harde feiten” over de advocatuur.
Meest innovatieve kennisdeler
Daarna wordt de eerste Gouden Zandloper uitgereikt. Het betreft de nieuwe juryprijs voor de beste en meest innovatuurlijke advocatuurlijke kennisdeler. De jury bestaande uit Christ’l Dullaert (Le Tableau), Patrick de Looff (Stichting Jonge Balie Nederland/Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat), Saskia Reuling (DLA Piper) en Gerard Tanja (Temporal Tanja Consulting)heeft de zes inzendingen grondig beoordeeld, en Dirkzwager als winnaar aangewezen.
Bestuursvoorzitter Karen Verkerk neemt de prijs in ontvangst. Zij vertelt dat het initiatief om een voortrekkersrol te spelen op het gebied van kennisdelen uit het eigen kantoor is voortgekomen, en dat alle medewerkers op kantoor er enthousiast aan meewerken. “Kennis delen moet je met zijn allen doen.”
In de daaropvolgende discussie staat Verkerk op het podium met Joost Quant van Dijkstra Voermans, het kantoor dat vorig jaar een vestiging opende aan de Zuidas. De vraag is of dat een weg is die andere regionale kantoren ook zouden moeten volgen, willen ze althans een rol van betekenis blijven spelen. Quant stelt dat beslissing van zijn kantoor vooral een marketingachtergrond heeft. “Wij hebben vooral gekozen voor de Zuidas vanwege de landelijke uitstraling. Als je alleen in Utrecht zit, dan ben en blijf je een kantoor met een voornamelijk regionale uitstraling.” Verkerk ziet het voor haar kantoor niet gebeuren. “Het kostenniveau aan de Zuidas ligt beduidend hoger, en daarom zeggen wij vooralsnog nee. En, gevraagd of er iets te leren valt van de Zuidaskantoren, zegt Verkerk: “Wij kunnen van hun leren, maar zij ook van ons. We zitten hier nu in het Wilde Westen, maar de wijzen komen nog altijd uit het Oosten.”
De Gouden Zandloper voor de meest actieve M&A-advocaat, we schreven het al in de inleiding, gaat naar Barbara van Hussen van DLA Piper. “Ik weet wel dat al die M&A-kerels nu denken: dat kind pakken we volgend jaar.”
Praatjesmakers
Daarna komen Winfryd de Haan van De Haan Advocaten en Roland Notermans – voormalig Senior Vice President Philips International Corp. Legal Department – op het podium. Zij discussiëren verder over de stelling betreffende de Zuidas. Voor De Haan hoeft het allemaal niet, dat “praatjesmaken” aan de Zuidas. Hij ziet op dit moment veel cliënten juist zoeken naar een alternatief voor Zuidas-kantoren. “Ze komen nu juist naar ons toe”. Datzelfde geldt soms voor advocaten, die de Zuidas na vijf jaar ” spuugzat zijn”.
Notermans laat een duidelijk waarschuwend geluid horen aan het adres van de advocatuur. Hij ziet de opkomst van allerlei nieuwe juridische dienstverleners, die marktaandeel zullen gaan afsnoepen van advocaten. “Voor de echt grote transacties gaan cliënten in de toekomst vast nog naar de advocatuur. Maar de nieuwe leveranciers in het wat lagere segment komen eraan, en: they are here to stay. Advocatenkantoren moeten hun marketing daarop gaan aanpassen.”
Snelste groeier
Dan volgt tot slot nog de Gouden Zandloper voor de snelste groeier van de afgelopen vijf jaar. De winnaar van die prijs is Bird & Bird, dat het aantal advocaten zag groeien van 33 in 2007 naar 64 nu, een groeipercentage van 93,9. Ibo Gülsen van het kantoor neemt de prijs in ontvangst uit handen van bestuursvoorzitter Jan Versteegh van de winnaar van vorig jaar: Teekenskarstens: “Groei is natuurlijk nooit een doel op zich,” zegt Gülsen. “Toch is dit zeker een prijs die indruk zal maken, bijvoorbeeld op jong talent en nieuwe medewerkers.”
We zijn anderhalf uur verder als gespreksleider Job Boot de bijeenkomst sluit. Lekker doorgewerkt, de borrel wacht.
Samengesteld door: Marco Miceli. Duur: 3.38
De Stand van de Advocatuur 2011 bestellen? Dat kan hier