“Zeker een topcliënt van ons kantoor. Qua omzet absoluut in de top-10,” zegt Dirkzwager-partner Frans Knüppe over AkzoNobel. Medio 2006 tekende Dirkzwager een preferred counsel service agreement met AkzoNobel, waardoor het kantoor thans deel uitmaakt van een lijst van zestien preferred suppliers wereldwijd, tussen kantoren als Herbert Smith, De Brauw Blackstone Westbroek en Garrigues. Een bijzondere positie voor het kantoor dat op nummer 21 staat in de top-50 uit De Stand van de Advocatuur 2008.
Door Micha Kat
Knüppe is accountmanager en geeft leiding aan de sectie Ondernemingsrecht die veel werk voor AkzoNobel doet. Het werk bestaat naast ondernemingsrecht vooral uit arbeidsrecht. Frans Knüppe: “Denk bij het ondernemingsrecht onder meer aan ondersteuning van inkoop en sales door werk aan commerciele contracten, advieswerk bij kleinere overnames en ondersteuning op IE/IT en huurrecht en vastgoed, maar bijvoorbeeld ook aan het opvangen van capaciteitsuitval.”
Op arbeidsrecht heeft het kantoor een structurele functie als legal supplier. Collega-partner Eric Boerma (arbeidsrecht) heeft een nauwe band met de multinational.Hij zegt: “Die rol gaat verder dan alleen het behandelen van beeindigingsgeschillen. We spelen ook een beleidsmatige rol, worden betrokken bij reorganisaties en draaien mee in medezeggenschapstrajecten. We bieden zelfs scholing en verzorgen cursussen, bijvoorbeeld over de implementatie van mede door ons ontwikkelde formats en templates voor de afdeling P&O.”
De arbeidsrechtadvocaten van Dirkzwager hangen bij de cliënt ’tussen legal en P&O in’ waardoor er contacten zijn met veel mensen bij AkzoNobel. De contacten tussen het kantoor en de cliënt gaan verder terug dan 2006. Dirkzwager te Arnhem ligt vlak bij de vestiging aldaar van AkzoNobel en in het verleden verzorgde het kantoor patronaten voor AkzoNobel-juristen die advocaat wilden worden.
Kortingen
De status van panelfirm en preferred supplier brengt in de regel forse kortingen met zich mee op de declaraties. Hoe zit dat bij Dirkzwager? Frans Knüppe: “We hanteren tailor-made tarieven voor AkzoNobel voor partners, medewerkers en stagiairs. Daar komt dan weer een volume-afspraak bij: hoe meer werk we krijgen, hoe lager te tarieven. Daar weer naast werken we ook met fixed fees als er sprake is van speciale projecten, zoals het maken en implementeren van arbeidsrecht-templates.”
Voor AkzoNobel speelt de prijs een grotere rol naarmate het juridische werk in een lagere layer zit van de ‘juridische piramide’. Bovenin deze piramide is het juridische werk te vinden uit de categorie bet the company (major M&A, catastrophic litigation, major financings). Hier speelt de prijs van het advocatenkantoor een minder grote rol: voor de overname van ICI in 2008 werd -eenmalig – Slaughter & May in de arm genomen, een van de duurdere kantooren ter wereld. Onderaan de piramide (‘high price sensitivity’) vinden we werk uit de categorieën real estate, debt collection, employment en patent prosecution. (13 maart 2009)