In het zesde deel van onze serie over de middelgrote regionale kantoren, is het de beurt aan Deterink Advocaten en Notarissen, gevestigd in Eindhoven, het hart van de Nederlandse technologiesector. Na het afscheid van het Holland van Gijzen-netwerk dit jaar, heeft het kantoor de feel van een start-up, maar wel een met ervaring. “Als we een zaak binnenhaalden, moest er eerst toestemming komen van Ernst & Young. Dat is in strijd met de beroepsregels.”
“Een vlucht naar achteren,” noemde de bestuursvoorzitter van Holland van Gijzen eerder dit jaar het besluit van de Eindhovense vestiging om af te splitsen en zelfstandig verder te gaan. Dat die typering beide bestuurders, advocaat Marc van Gelder en notaris Maarten van der Zanden, nog steeds een beetje dwars zit wordt duidelijk bij aanvang van het interview: “Dat was een sneer.”
“We willen graag even de context schetsen waarin dat gebeurde,” vertelt notaris Van der Zanden. Hij schetst in vogelvlucht de geschiedenis van een dik decennium dynamiek tussen accountants- en advocatenkantoren. Van de nasleep van het Enron-debacle, naar de teloorgang van enkele professional services firms als Arthur Andersen, hoe strengere regulering alles veranderde, totdat Deterink Advocaten en Notarissen uiteindelijk zelfstandig werd.
“Wij werden als het ware nog gedoogd,” leggen Van der Zanden en Van Gelder uit. “Wij behaalden 95% van onze omzet geheel op eigen kracht, en met eigen klanten, in tegenstelling tot de rest van Holland van Gijzen. De samenwerking met de accountants van Ernst & Young knelde steeds meer. Als we een zaak binnenhaalden, moest er eerst toestemming komen van E&Y. Dat is in strijd met de beroepsregels. Op een gegeven moment was het duidelijk dat we alleen verder wilden want we zagen ook dat we een enorme potentie hadden.”
Tweede economie van Nederland
Inmiddels staat Deterink Advocaten en Notarissen op eigen benen en werken er ongeveer zestig juridische professionals. Het kantoor straalt zeker geen vlucht naar achteren uit. In tegendeel. Alles ziet er hypermodern uit, strak, geheel in lijn met de soort clientèle die Deterink in en rondom het Eindhovense bedient: de technologiesector met een flink aantal frisse startups. Vanuit de Kennedytoren naast het station kijken de Deterink werknemers uit over de tweede economie van Nederland, goed voor een groot aandeel in het economisch herstel van de afgelopen jaren na de crisis.
Deterink heeft daarom de wind in de zeilen, vanaf de start in juli deze zomer. Van Gelder: “We zijn trots over hoe het loopt. Er is een hoop positieve energie binnen kantoor. We hebben geloof in de visie. Er is flink geïnvesteerd in mensen, en onze klanten hebben zeer positief gereageerd.”
Het kantoor heeft vanwege de sterke aanwezigheid van de technologiesector, Pharma, Nano- en Biotech, een zware octrooipraktijk opgezet naast de Intellectueel Eigendom en IT praktijken. Hoogleraar Privaatrecht Madeleine van Rossum vormt het hart van het wetenschappelijk bureau van Deterink. Daarnaast heeft het met de naamgever van het kantoor Louis Deterink, een zwaargewicht in huis op het gebied van (grensoverschrijdende) Insolventies en Herstructureringen. Verder zijn er de praktijkgroepen Arbeidsrecht, Vastgoed en Overheid, Ondernemingsrecht en de civiele rechtspraktijk.
De crisis werd al genoemd. “Die hakte er flink in,” volgens Van Gelder, partner arbeidsrecht. “Maar de crisis van 2002 was eigenlijk erger.” Hij zegt zijn hart destijds vast te hebben gehouden toen in rap tempo bedrijven omvielen, of begonnen met mensen te ontslaan. “Eindhoven werd met haar technologiebedrijven als Philips en ASML en vele kleinere toeleveranciers destijds onevenredig hard geraakt. Overal werd gereorganiseerd en geherstructureerd. Gelukkig is een groot deel van de bedrijven behouden gebleven.”
Inmiddels gaat het weer goed met de ‘Willy Wortels’, zoals de bestuurders deze tech-clienten van hun kantoor noemen. “De innovatieve inslag van onze cliënten straalt af op hoe we hier willen werken, en maakt dat we ook met iets vernieuwends bezig willen zijn,” benadrukt Van der Zanden. “Het is echt sci-fi denken wat ze doen. Werk voor die bedrijven, in bijvoorbeeld nanotech, trekt ook weer jongeren aan. We willen daarin volgen, progressief zijn en onze mensen opleiden tot een hoog niveau.”
Brede stabiele praktijk
Deterinks focus is breder dan alleen de tech-sector, want de bestuurders hebben uit de twee crises hun lessen getrokken. De continuïteit staat voorop. “We willen een brede, stabiele praktijk voeren,” legt Van Gelder uit. “Een te eenzijdige focus, daar zit teveel risico aan vast. Dat hebben Zuidas-kantoren die te zwaar leunden op M&A wel gemerkt.”
De regio Eindhoven alleen al biedt genoeg kansen voor een breed opgezet kantoor, maar als een regionale speler zien de twee Deterink-bestuurders zich niet: “Onze scope is (inter)nationaal. Dat kan ook niet anders met de soort cliënten dat naar ons toe komt. Voor de soort professionals die we aan ons willen binden maakt dat werken voor Deterink ook interessanter. En de grote bedrijven willen ook hier in Eindhoven zitten met een vestiging.”
Beide bestuurders zien dat de middelgrote kantoren om hen heen professionaliseren, maar vergelijkingen met Deterink gaan mank, vinden de twee na een paar namen van concurrenten opgenoemd te hebben. Van Gelder toont zich sceptisch over de claims van die andere middelgrote kantoren: “Er wordt wel gezegd door die kantoren dat ze een alternatief voor de Zuidas zijn en alles kunnen, maar een echt grote overname, daar is de kennis echt niet altijd voor in huis. Wij hebben de ambitie om dat wel waar te maken.”