Wordt het tijd om een ander – en goedkoper – advocatenkantoor in de arm te nemen? Zo ja, dan kunt u aan de hand van De Stand van de Advocatuur 2009 een eerste marktverkenning doen. Welke kantoren staan in de Top 50? Welke kantoren zijn groot in de regio? Welke kantoren groeiden de afgelopen vijf jaar het hardst, en welke kantoren zakten juist door het ijs? |
KSU Uitgeverij maakt al veertien jaar De Stand van de Advocatuur. Het rapport is in Nederland de belangrijkste en meest toonaangevende in zijn soort. Talloze onderzoekers en andere geïnteresseerden in de branche baseren zich op De Stand.
Nieuw in de editie van dit jaar is dat er interviews zijn opgenomen met zeven kenners van de advocatuur. Econoom Barbara Baarsma, wetenschapper Marc Loth, hoogleraar Rob van Otterlo, ondernemer Rob van Rooij, voormalig algemeen deken Els Unger, advocaat Lokke Moerel en wetenschapper Maurits Barendrecht geven hun visie op de advocatuur in het algemeen, en sommige deelaspecten in het bijzonder. Bij dat laatste kunt u denken aan diversiteit in de advocatuur, de afbrokkelende monopoliepositie, de volgens sommigen benodigde mentaliteitsverandering van advocaten of de dit jaar veelbesproken hoogte van de declaraties.
De Stand van de Advocatuur kan zeker ook in een behoefte van bedrijfsjuristen voorzien. Juist de huidige tijd is wellicht een heroriëntatie op de externe relaties – waaronder advocatenkantoren – aan de orde. De Stand van de Advocatuur kan daarbij zeer behulpzaam zijn. Het bevat een schat aan cijfermatig materiaal over advocatenkantoren: hun groei of juist krimp, positionering in de markt en financiële kerngegevens (waaronder omzet, omzet per werknemer, bruto winstmarge en leverage). Verder is er aandacht voor nationale in internationale ontwikkelingen in de advocatuur, de advocaat van morgen en ontwikkelingen ten aanzien van regionaal opererende advocatenkantoren.
U kunt De Stand van de Advocatuur via onderstaande link bestellen. Op dezelfde pagina kunt u ook eerdere edties van De Stand van de Advocatuur gratis downloaden. Zie ook de onderstaande video voor een warme aanbeveling van staatssecretaris Albayrak van Justitie. (16 april 2009)