Bedrijfsjuristen procederen weinig. “Daar heb je toch advocaten voor!”, roept men vaak. Ook bedrijfsjuristen die tevens advocaat zijn, procederen meestal niet zo veel. Heel wat bedrijfsjuristen en advocaten die bedrijfsjurist willen worden, vinden dat eigenlijk wel erg jammer. Als jouw bedrijf in een procedure verwikkeld raakt, dan lijkt het erg vervelend om er niet vol tegenaan te kunnen gaan. Zeker als je bedenkt dat zo’n proces juist de volle aandacht trekt van de directie. Geen goede carrière move om dan aan de kant te moeten staan, zo lijkt de gedachte.
Het is echter helemaal niet jammer dat een bedrijfsjurist niet procedeert voor zijn bedrijf. Daar zijn namelijk hele goede redenen voor.
Laten we beginnen met de kerntaken van de meeste bedrijfsjuristen. Negen van de tien keer is de bedrijfsjurist verantwoordelijk voor het beheersen van de risico’s van een onderneming. Dat speelt zich meestal af aan het begin van de bedrijfsprocessen: er worden deals gesloten, er wordt zwaar onderhandeld, contracten gemaakt, structuren opgezet en ga zo maar door. Daar komt geen conflict met wie dan ook bij kijken. Het zijn contractspartijen en geen wederpartijen.
Bedrijfsjuristen laten juist dan zien wat ze waard zijn. Door in een vroeg stadium op de risico’s te letten, worden conflicten en procedures zo veel mogelijk voorkomen. Zo hou je geld in de zak, en daar gaat het om.
Mocht het dan toch een enkele keer tot een procedure komen, dan zou het onverstandig zijn om van de bedrijfsjurist te verlangen dat hij de toga aantrekt. Gewoonweg omdat hij het te weinig doet en procederen nu eenmaal ook een vak is. Dit nog even los van het beperkte verschoningsrecht van een bedrijfsjurist, want dat is een ander verhaal. Belangrijker is, dat als zelfs op advocatenkantoren sommige advocaten nooit procederen, bijvoorbeeld in de fusies en overnamepraktijk. Waarom zou een bedrijfsjurist dat dan wel moeten doen? Ook directies doen er verstandig aan de bedrijfsjurist te laten doen waar hij goed in is.
Geen plaats voor hobby’s
Het is spijtig voor de bedrijfsjurist die af en toe in de rechtszaal wil schitteren, maar voor hobby’s is in de meeste bedrijven geen plaats. Overigens is het vanuit carrièreperspectief ook niet verstandig voor een bedrijfsjurist om voor zijn baas te gaan procederen. Als het niet helemaal goed gaat, bestaat de kans dat het voor de rest van zijn loopbaan binnen de onderneming een smet op het blazoen blijft. Een advocaat kan bij een slechte performance hooguit een cliënt verliezen, maar een bedrijfsjurist zet direct zijn baan op het spel. Beetje dure hobby.
Ruud Harinck, Voxius, harinck@voxius.nl