Geannuleerde reizen, teruggedraaide vakantiedagen en werknemers die dit najaar massaal hun gemiste vakantie willen inhalen. Corona gooide de vakantieplannen van een heleboel mensen overhoop. Met de Practice Note ‘Vakantie’ die onlangs werd gepubliceerd, probeert Sdu werkgevers houvast te bieden. Maar hoe gaan ze er bij Sdu eigenlijk zelf mee om?
“Met elkaar in gesprek blijven,” zegt Human Resource-manager Arnold Kooistra over de ‘vakantiedagen-crisis’. “Water bij de wijn doen en samen zoeken naar redelijke oplossingen.”
“De situatie van de afgelopen maanden was totaal nieuw voor iedereen,” merkt Kooistra op. “Voor werkgevers en voor werknemers. Mensen die massaal thuis werkten en kantoren die compleet leeg waren.” Juist dat thuiswerken zorgt dat mensen ook minder vakantiedagen opnemen. “Ze delen hun tijd meer zelf in en dingen die ze normaal tijdens vrije dagen doen, deden ze nu even mooi tussendoor,” legt Kooistra uit. “Voor de werkgever heeft dat zeker ook gevolgen. Er blijven een heleboel vakantiedagen over die nu niet worden opgenomen. Daarnaast kun je je afvragen of medewerkers wel aan hun rust toekomen. Want uiteindelijk is vakantie daar natuurlijk wel voor bedoeld. Of je nu letterlijk op vakantie gaat of gewoon thuisblijft, iedereen heeft zijn rust nodig om daarna weer fit aan de slag te kunnen.”
Grote piek van afwezigen
Als gevolg van de coronasituatie zijn mensen dus behoorlijk gaan schuiven met dagen. “Reizen die ze liever uitstellen naar het najaar en vrije dagen die ze liever later opnemen,” licht Kooistra toe. “Begrijpelijk, maar als werkgever zit je dan wel met een probleem. Want als iedereen in september en oktober op vakantie wil, dan gaat het mis.”
Om de vakantie van de medewerkers zo veel mogelijk te spreiden en te zorgen dat er dit najaar niet één grote piek van afwezigen ontstaat, verzoekt Sdu mensen met klem om vooral niet allemaal tegelijkertijd in die periode op vakantie te gaan. Kooistra: “Wij stimuleren onze medewerkers zo veel mogelijk hun vakantie op te nemen in de zomerperiode. Neem vooral dan je rust. Het verschuiven van een gepland verlof tot na de zomerperiode raden wij af. Hoe leidinggevenden hiermee om kunnen gaan hebben wij vastgelegd in ons vakantieprotocol.”
Een gewaarschuwd mens telt voor twee
Sowieso is het wijs, ook dat is een belangrijk advies in het Sdu-protocol, om voor je op vakantie gaat zorgvuldig te checken hoe de situatie is in het door jou gekozen vakantieland. Kooistra: “Bekijk altijd voor je vertrekt de reisadviezen van Buitenlandse Zaken. En als het land oranje of rood is, ga er dan dus niet naartoe. Het risico dat je niet terug kunt, is dan gewoon te groot. En iedere dag dat je extra op vakantie bent, wordt gezien als onbetaald verlof. Natuurlijk is dat extreem en zal het zo’n vaart niet lopen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.”
Laptop mee op reis
Neem je laptop mee op vakantie. Nog zo’n advies. “Als jij straks vastzit in een door corona getroffen land en niet op tijd terug naar huis kunt reizen, zul je toch weer aan het werk moeten gaan,” legt Kooistra uit. “Vergaderingen gaan gewoon door en als je er niet bij bent, dan is dat toch echt voor eigen risico en dus voor eigen kosten. Neem daarom een laptop mee, zo adviseren wij onze mensen, Zo kun je in elk geval, waar je ook zit, toch weer aan de slag.”
Wettelijke vakantiedagen vervallen
Wettelijke vakantiedagen vervallen op een gegeven moment natuurlijk wel. Als je ze meeneemt naar het jaar erop, blijven ze nog een half jaar geldig. Kooistra: “In verband met corona hebben we dat nu nog een half jaar doorgeschoven. Maar dat kunnen we natuurlijk niet iedere keer doen.’ Toch zijn er ook andere manieren om met overgebleven vakantiedagen om te gaan. “Ze vertegenwoordigen uiteindelijk gewoon waarde,” zegt Kooistra. “Als je dienstverband eindigt kun je ze altijd laten uitbetalen. Waar we mensen bij het dreigen te verliezen van dagen nog wel op wijzen, is dat ze er ook andere dingen mee kunnen doen, zoals het besteden aan het kopen van een fiets op fiscaal vriendelijke wijze.”
Goed geïnformeerd blijven
Als HR-manager maakt Kooistra zelf ook graag gebruik van OpMaat Arbeidsrecht+. “Deze situatie is totaal nieuw voor iedereen. Zoiets hebben we eigenlijk nooit eerder meegemaakt. Dankzij OpMaat ben ik direct op de hoogte wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn zodat ik die informatie weer kan toepassen in mijn werk. En juist bij onderwerpen als deze; grijze gebieden waar weinig wetgeving over is, werkt OpMaat met mooie case voorbeelden en relevante jurisprudentie als een goede houvast.”
Maar het allerbelangrijkste volgens Kooistra is om toch vooral met elkaar in gesprek te blijven. “Als je zorgt dat alles bespreekbaar blijft, kom je er meestal samen wel uit. En als dat echt niet lukt, kun je altijd nog terugvallen op bestaande regelgeving. Maar dat moet je wel proberen zo lang mogelijk uit te stellen. Ruzie maken over regels verpest de verhoudingen. Daarom proberen we altijd een werkbare situatie voor iedereen te houden.”
Hoe is het geregeld met alle wet- en regelgeving rondom vakantie?
Werknemers in Nederland hebben recht op vakantie. Dat is vastgelegd in de wet en heeft een dwingend karakter; er kan niet ten nadele van werknemers van worden afgeweken, tenzij anders bepaald.
In deze Practice Note leest u hoe het exact zit met opbouw, opname, verval en afkoop van vakantie. Ook wordt ingegaan op de bewijspositie bij verschil van mening tussen werkgever en werknemer.
Nu met gratis checklist ‘Vakantieprotocol’.