Het vaststellen of een arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstbetrekking, vergt altijd een individuele toetsing van alle feiten en omstandigheden van het geval, in onderlinge samenhang bezien. Dit antwoordt minister Koolmees op Kamervragen over de uitspraak van het hof dat Deliveroo-bezorgers gewoon werknemers zijn.
De uitspraak die het Gerechtshof Amsterdam in februari deed, gaat specifiek over de situatie van Deliveroo-bezorgers. Het vaststellen of een arbeidsrelatie kwalificeert als een dienstbetrekking vergt altijd een individuele toetsing van alle feiten en omstandigheden van het geval in onderlinge samenhang bezien, aldus de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn antwoord op Kamervragen van de PvdA. Rechterlijke uitspraken zijn uiteraard van belang voor het ontwikkelen van beleid, de uitleg van bestaande regelgeving en het toezicht op de naleving van wetgeving door publieke toezichthouders.
Belastingdienst
Aan handhaving gaan verschillende stappen vooraf. De Belastingdienst voert allereerst een individuele toetsing van alle feiten en omstandigheden van het geval uit om een eigen standpunt in te kunnen nemen en te onderbouwen door middel van een onderzoek. De Belastingdienst kan niet automatisch afgaan op een gerechtelijke uitspraak waarbij de Staat der Nederlanden geen procespartij is.
Het onderzoek mondt uit in vaststelling van feiten en omstandigheden en een conclusie met betrekking tot de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Die wordt voor reactie aan de betreffende opdrachtgever voorgelegd. Wanneer de Belastingdienst tot het standpunt komt dat sprake is van een dienstbetrekking en ten onrechte buiten dienstbetrekking wordt gewerkt, wordt een aanwijzing gegeven.
Bij de aanwijzing wordt een redelijke termijn gegeven waarbinnen deze moet zijn opgevolgd. Wanneer de aanwijzing niet of niet in voldoende mate is opgevolgd binnen de gegeven redelijke termijn zal worden gehandhaafd. Dit kan door middel van correctieverplichtingen, naheffingen en boetes, terugwerkend tot het moment dat de aanwijzing is aangegeven.
Uitwerking rechtsvermoeden
Koolmees laat verder weten dat het kabinet is gestart met de uitwerking van een rechtsvermoeden van het bestaan een arbeidsovereenkomst voor platformwerkers ten behoeve van een komend kabinet. Hierbij staat de vraag centraal of en hoe een dergelijk rechtsvermoeden geoperationaliseerd kan worden, zodat het in de praktijk ondersteuning biedt aan platformwerkers.
Bron: Beantwoording Kamervragen over Deliveroo-bezorgers, nr. 2021-0000077477, Ministerie SZW, 18 mei 2021
Dit bericht is afkomstig van Taxence.nl.
Webinar arbeidsrechtelijke & fiscale aspecten (schijn)zelfstandigheid
In afwachting van de nieuwe plannen moet de praktijk wel verder. De docenten bespreken de gevolgen voor de praktijk, zowel voor het arbeidsrecht als de loonheffingen.