De werkgever verplicht de werknemer om tien minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig te zijn om voorbereidende werkzaamheden te verrichten. De Hoge Raad oordeelde recent dat het hof terecht heeft geoordeeld dat deze tien minuten moet worden aangemerkt als arbeidstijd en moet worden uitbetaald.
Feiten
De werknemer is sinds 26 september 2016 in dienst bij de werkgever als Contact Center Medewerker. In de Planningsregels van de werkgever is bepaald dat een werknemer vanaf aanvang van zijn dienst moet klaar zitten voor zijn eerste gesprek en dat een werknemer zich altijd tien minuten voor aanvang van de dienst moet melden bij de supervisor.
In de van toepassing zijnde cao is bepaald dat sprake is van meeruren, indien de werknemer in opdracht van de werkgever meer uren werkt dan de door hem geldende arbeidsuur. Op 16 maart 2021 stelt de werknemer dat de tien minuten die hij voor de start van zijn dienst aanwezig moet zijn om de systemen op te starten en in te loggen, moet worden aangemerkt als werktijd en door de werkgever moet worden uitbetaald. De werkgever betwist dit.
Vordering
De werknemer vordert betaling van € 1.587,03 aan achterstallig loon vanaf aanvang dienstverband.
Verplicht aanwezig?
Partijen verschillen van mening over de vraag of de werknemer op grond van de bij de werkgever geldende Planningsregels verplicht is om tien minuten voor aanvang van zijn dienst aanwezig te zijn en voorbereidende werkzaamheden te verrichten, en zo ja, of de werkgever over die tien minuten loon moet betalen.
Oordeel lagere rechters
De kantonrechter oordeelt dat sprake is van tijd waarin instructies van de werkgever gelden. De tien minuten die nodig zijn om de voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, moeten daarom worden aangemerkt als arbeidstijd. De kantonrechter wijst de loonvordering toe.
Ook het hof oordeelt dat de tien minuten moet worden aangemerkt als arbeidstijd. Een in gebiedende wijs geformuleerde regel in de Planningsregels bepaalt dat de werknemer zich tien minuten voor zijn dienst moet melden bij zijn supervisor.
Verder wordt van hem verlangd dat hij bepaalde voorbereidende werkzaamheden verricht, zodat hij aanvang van zijn dienst gelijk klaar zit om te beginnen met zijn eerste telefoongesprek. Dat hij in tien minuten nog niet productief is voor de werkgever doet daaraan niet af. Het hof bekrachtigt het vonnis.
Cassatieklachten
De werkgever stelt cassatie in en vindt onder meer dat het hof niet goed heeft gemotiveerd waarom de Planningsregels niet slechts een vrijblijvend advies zijn en geen verplichting om tien minuten eerder aanwezig te zijn, waardoor geen sprake zou zijn van arbeidstijd. Ook heeft de werknemer volgens de werkgever slechts recht op loon over ‘daadwerkelijk gewerkte uren’, waarvan tijdens de tien minuten geen sprake is.
Conclusie A-G
De advocaat-generaal concludeert dat het oordeel van het hof voldoende is gemotiveerd en niet onbegrijpelijk is. De klachten kunnen volgens de advocaat-generaal niet leiden tot toewijzing van het cassatieberoep.
Oordeel Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt dat het oordeel van het hof, dat de tien minuten die de werknemer voor aanvang van een ingeroosterde dienst aanwezig moet zijn als betaalde arbeidstijd moet worden aangemerkt, in stand kan blijven. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen (art. 81 lid 1 RO).
Conclusie
De conclusie is dat de werkgever, ondanks jarenlang procederen, toch het achterstallige loon is verschuldigd over de tien minuten die de werknemer voor aanvang van een ingeroosterde dienst aanwezig moest zijn. Volgens de vakbond FNV is dit een historische zege in strijd voor eerlijke beloning!
Gratis webinar
Meer weten over dit onderwerp? In een gratis webinar zullen Rachel Rietveld & Bas van Biesebroeck van ArbeidsmarktResearch UvA B.V. nader ingaan op de niet overeengekomen arbeidstijd. Leer meer over overuren, aanwezigheidsdiensten, evenals hoe te handelen bij verplichte aanwezigheid voor of na diensten. Meld je direct gratis aan via deze link.
Praktische informatie webinar:
• Datum: 12 november 2024
• Tijd: 11.00 – 12.00 uur
• Duur: 1 uur
• Spreker: Rachel Rietveld & Bas van Biesebroeck
Gratis Practice Note
Wil je meer praktische informatie over het onderwerp? Mr. Noë Nijdam schrijft voor OpMaat Arbeidsrecht+ een uitgebreide Practice Note over het onderwerp Loon. Vraag gratis toegang tot de Practice Note aan via deze link.