Steward-ownership is een alternatieve eigendomsstructuur die ondernemers in staat stelt om hun bedrijf door te geven aan opvolgers die niet op basis van geld of een familieband, maar op basis van kennis, kunde en de missie worden geselecteerd.
Dit maakt steward-ownership een waardevolle eigendomsstructuur voor ondernemers die hun missie centraal willen stellen, belanghebbenden eerlijk willen behandelen en de continuïteit van de onderneming belangrijker vinden dan het op korte termijn maximaliseren van aandeelhouderswaarde (zoals o.a. sociale enterprises, Bcorps, familiebedrijven en semioverheidsinstellingen).
De principes van steward-ownership zijn overigens niet nieuw, maar worden al meer dan een eeuw succesvol toegepast door grote en kleine bedrijven in allerlei sectoren, overal ter wereld. Internationale voorbeelden zijn lenzenmaker Zeiss, technologieconcern Bosch, horlogemaker Rolex, bierbrouwer Carlsberg en outdoor kledingmerk Patagonia. Nederlandse voorbeelden zijn biologische supermarkt Odin, cateraar Albron, bouwbedrijf TBI, fabrikant van verwarmingssystemen Remeha en biologische plantenwinkel Sprinklr. In Nederland zijn zo’n 100 steward-owned bedrijven actief. De laatste jaren is steward-ownership binnen en buiten Nederland aan een opmars bezig.
Kortom, mooie advieskansen voor (fiscaal) juristen & notarissen!
Programma (4 uur exclusief pauze):
In het eerste deel van de cursus legt steward-ownership adviseur mr. Jorick Wijnen uit wat de steward-ownership principes zijn en hoe deze in praktijk door ondernemingen worden toegepast.
In het tweede deel van de cursus bespreekt advocaat mr. Victor Bouman aan de hand van de aandeelhoudersovereenkomst en statuten van een bestaande steward-owned onderneming hoe de steward-owned principes juridische kunnen worden vastgelegd.