Pensioen als toekomstvoorziening komt bij een scheiding voortijdig in beeld. Veel cliënten hebben daarover geen beeld. Bij de meest recente evaluaties van de Wet VPS (2017 en 2018) blijkt dat zowel bij burgers als bij professionals de bekendheid met de regeling slecht is.
Bestemd voor: Advocaten, mediators, fiscalisten en (kandidaat-) notarissen
Uit de rapportages: “Als belangrijkste informatiebron van het effect van scheiding op het pensioen geeft circa 40% de echtscheidingsadvocaat aan. Deze professionals blijken als belangrijkste informatiebron te kunnen worden beschouwd. Ruime pensioenkennis in de advocatuur zou dan ook prioriteit moeten zijn qua verbeterde bekendheid!”
Pensioen als toekomstvoorziening, is met de Wet uitfasering PEB (pensioen in eigen beheer) aan vele vragen blootgesteld. Van wie is het pensioen nou eigenlijk? Wat is de aard van de pensioenaanspraken en welke invloed heeft de Wet VPS daarop? Welke notariële voorwaarden komen in de praktijk voor en waar dient men goed op te letten bij deze notariële afwijkingsmogelijkheid? Welke compensatie afspraken bij het uitfaseren moeten worden herzien in het licht van een wetsvoorstel omtrent pensioenverdeling anno 2021? Welke afspraken kun je wél, en welk niet maken bij convenant in het zicht van en echtscheiding? Kan de ODV worden gedeeld? Wat kun je bij testament opnemen ten aanzien van pensioen, (bancaire) lijfrente of ODV? Is pensioen verknocht?, zoals in jurisprudentie in 2018 aan de orde kwam als vraag. Is het voor samenwoners anders, en hoe dan? Hoe kunnen fiscale problemen worden voorkomen bij alternatieve afwikkelingsafspraken op maat? Hoe maak je gebruik van de mogelijkheden die het fiscaal partnerschap daarbij biedt?
De fiscale en juridische aandachtspunten die het PEB blijft oproepen bij compensatievraagstukken in het kader van afkoop of afstempeling naar een ODV aanspraak, bij scheiding en bij overlijden, maar ook in jurisprudentie, komen in het laatste uitfaseringsjaar 2019 tijdens de cursus aan bod.
Waar het met de huidige stand van zaken qua kennis met de Wet VPS reeds ondermaats is, zal het beslist niet eenvoudiger worden met de voorgenomen nieuwe Wet Pensioenverdeling bij Scheiding. Naast de invloeden die dit voorstel kan hebben op de reeds gemaakte afspraken inzake het uitfaseren van PEB, zitten ook daar de nodige prikkels in, die de wetgever nu juist wenst te voorkomen.
De invloed van civiele regels op de afwikkeling van toekomstvoorziening kan moeilijk overschat worden. Ook aan de orde komen de uitgangspunten van de afstortingsjurisprudentie vertaald naar overige toekomstvoorzieningen in eigen beheer, schenkingsaspecten, versterkt door nieuwe regels in de schenkbelasting en de wijziging van schenkbesluiten.
Er is meer dan pensioen, fiscaal of familierecht: de “samenhang” der delen…