Het Didam arrest van de Hoge Raad van 26 november jl.is baanbrekend. Naar verwachting heeft dit arrest grote gevolgen voor huidige en toekomstige gebiedsontwikkelingen. Niet langer kunnen overheden gronden of andere onroerende zaken zonder meer een op een verkopen aan een ontwikkelaar of bouwer.
Overheden zullen vanaf heden het beginsel van gelijke kansen in acht moeten nemen. Dit betekent dat overheden mededingingsruimte en vooraf een passende mate van openbaarheid moeten bieden.
Gelukkig is al veel bekend over het beginsel van gelijke kansen, dat zich immers sinds 2016 heeft ontwikkeld in het bestuursrecht. Tijdens dit lunchwebinar praten Annemarie Drahmann (UHD Universiteit Leiden) en Allard Knook (Hoogleraar Universiteit Utrecht en Partner PwC Legal) u in 1,5 uur hierover bij en gaan zij in op de gevolgen voor de praktijk nu dit beginsel ook bij het civielrechtelijke handelen van overheden in acht moet worden genomen. Onder meer wordt ingegaan op vragen als:
Wat betekent dit arrest voor bestaande overeenkomsten?
Wanneer is sprake van een passende mate van openbaarheid?
Welke selectieprocedures kunnen worden gehanteerd?
Volgen er nog meer verplichtingen uit het beginsel van gelijke kansen?
Welke uitzonderingsgronden zijn er: wanneer mag grond worden verkocht zonder een selectieprocedure?
Wat betekent het arrest voor het huidige gemeentelijke grondbeleid?
Hoe verhoudt dit arrest zich tot het aanbestedingsrecht?
Hele aanbod Staatssteunrecht
Bent u benieuwd naar ons hele aanbod op het gebied van staatssteunrecht? Neem dan een kijkje op de pagina sdujurischeopleidingen.nl/staatssteunrecht