Gebiedsverboden zijn een veelgebruikt instrument om allerhande openbare-ordeverstoringen te voorkomen of te beëindigen. Of het nu gaat om de komst van gewelddadige hooligans naar de gemeente of om een verbod voor hangjongeren die de wijk terroriseren.
Er zijn vele juridische grondslagen om dergelijke gebiedsverboden op te leggen die allemaal verschillende voorwaarden, mogelijkheden en beperkingen kennen. U krijgt antwoord op:
Wanneer gebruikt u een noodbevel?
Of de lichte bevelsbevoegdheid?
Of bijvoorbeeld de APV of de Voetbalwet?
En welke eisen gelden er dan precies?
Mogelijkheden voor een ‘online-gebiedsverbod’
Daarnaast worden openbare-ordeverstoringen in toenemende mate online aangewakkerd. Dat begon al in 2012 met Project X, maar doet zich recent veelvuldig voor, onder meer in Utrecht en Amsterdam.
Wat zijn de mogelijkheden voor een ‘online-gebiedsverbod’ als iemand op het internet oproept tot wanordelijkheden? Ook dat hoort u tijdens deze cursus.
Uw docent: Noodrechtspecialist mr. Adriaan J. Wierenga
Aan de hand van recente praktijkvoorbeelden en actuele jurisprudentie geeft noodrechtspecialist mr. Adriaan J. Wierenga u een handzaam inzicht in de openbare-ordebevoegdheden van burgemeesters en het juridisch instrumentarium om gebiedsverboden op te leggen.
De cursus is bestemd voor: professionals werkzaam op het gebied van toezicht, handhaving, veiligheid en openbare orde. Te denken valt aan handhavers, toezichthouders, teamleiders Toezicht en Handhaving, juristen, bestuurders en advocaten.
Let op! Dit is een online cursus die beschikbaar wordt gesteld via videoconferentie. Zowel docent als deelnemers nemen deel via PC, laptop of tablet. U ontvangt voorafgaand aan de cursus inloginstructies.