In Nederland is op ruim 80% van de werknemers een cao van toepassing en daarmee is de cao naast de wet en de individuele arbeidsovereenkomst een belangrijke rechtsbron in het arbeidsrecht. Een cao bevat in de regel arbeidsvoorwaarden bij arbeidsovereenkomsten in acht te nemen, maar vanaf de jaren ’80 van de vorige eeuw, zijn van de cao ook allerhande onderwerpen deel gaan uitmaken die in de kern misschien geen arbeidsvoorwaarde zijn, maar wel verband houden met arbeid, waardoor de cao qua inhoud enorm is verbreed. De cao is daardoor een belangrijk middel geworden van het georganiseerde bedrijfsleven om zelf regels te ontwerpen voor de sector of een onderneming, zodat wetgeving achterwege kan blijven en regulering beter kan worden afgestemd op branche- of bedrijfsspecifieke behoeften. Deze regels kunnen vervolgens via de verbindendverklaring dwingend worden opgelegd aan het ongeorganiseerde deel van een sector. Die verbindendverklaring tast de contractvrijheid aan, maar brengt mee dat in een sector de concurrentie op arbeidsvoorwaarden zeer beperkt mogelijk is, hetgeen ten goede komt aan gezonder arbeidsverhoudingen en rust op de arbeidsmarkt. Voor de praktiserend arbeidsjurist is kennis van het cao-overleg en het cao-recht onontbeerlijk vanwege de enorme invloed die de cao heeft op de onderneming en de individuele arbeidsovereenkomst.
In welke gevallen kan een werkgever bijvoorbeeld een beroep doen op een in de cao voorkomende bepaling waarin is afgeweken van driekwartdwingend recht en zijn afspraken in een arbeidsovereenkomst die in strijd zijn met de cao altijd nietig? Het zijn zomaar wat vragen die raken aan het regelingsbereik van de cao. Daarbij komt dat het cao-recht vaak niet helemaal goed samenloopt met andere leerstukken in het arbeidsrecht, waardoor ingewikkelde vraagstukken opkomen die zelfs met grondige kennis van het cao-recht niet zo makkelijk beantwoord kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de samenloop van cao’s bij de overgang van een onderneming. Kan een verkrijger de cao van een vervreemder zomaar negeren of moet hij deze cao handhaven en zo ja, voor hoe lang? Voor u als arbeidsrechtadvocaat is goede en actuele kennis van de CAO onmisbaar wanneer u uw cliënten bijstaat bij o.a. een ontslag of een bedrijfsovername.
Tijdens deze cursus krijgt u van een expert in deze materie en ervaren docent een goed en helder beeld van kort gezegd het regelingsbereik van de cao. Tevens wordt de belangrijkste jurisprudentie op cao-gebied met u besproken. Na het volgen van deze cursus bent u volledig op de hoogte van de belangrijkste cao-aspecten in het arbeidsrecht en kunt u de opgedane kennis meteen toepassen in de praktijk.
Bestemd voor: advocaten en (bedrijfs)juristen