Bestemd voor: advocaten en (bedrijfs-/arbeidsrecht)juristen
Vraagstukken rondom flexwerk
De huidige situatie rondom flexwerkers roept zeer veel vragen op. Niet alleen op arbeidsrechtelijk gebied, maar ook in verband met de daarmee samenhangende fiscale en pensioenrechtelijke kwesties.
Wetgeving en jurisprudentie
Eén van de doelstellingen van de Wwz was het creëren van meer doorstroom van flexibel werk naar vaste arbeid. Tot nu toe is gebleken dat dit niet is gelukt. Er lijkt eerder sprake te zijn van juist een toename van flex-contracten (uitzend / detachering / payrolling / oproep / nul-uren).
Tegelijkertijd veroorzaakt de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) de nodige verwarring over welke partij onder welke voorwaarden nog werkzaam kan zijn als opdrachtnemer onder een overeenkomst van opdracht en wanneer sprake zou zijn van een arbeidsovereenkomst. En het Care4Care-arrest toont pijnlijk aan dat er wel degelijk sprake is van een uitzendovereenkomst tussen de payrollonderneming en de beoogd werknemer met als gevolg dat ook payrollondernemingen (in beginsel met terugwerkende kracht) pensioenpremies moeten gaan afdragen.
Actueliteiten rondom flexwerk vanuit verschillende invalshoeken
Tijdens deze cursus krijgt u van drie zeer ervaren experts in deze materie een goed en compleet overzicht van alle actuele ontwikkelingen rondom flexwerk. De belangrijkste juridische aspecten en jurisprudentie worden daarbij besproken, zodat u na het volgen van deze cursus weer helder op het netvlies heeft hoe te handelen wanneer u te maken krijgt met flexwerkers.