U weet waarschijnlijk wel welke drie categorieën vreemdelingen er volgens de Wet arbeid vreemdelingen en Vreemdelingenwet zijn. Maar hoe zit het nu precies tussen EU-onderdanen en derdelanders? Wanneer is een tewerkstellingsvergunning (twv) nodig en wanneer wordt er wel of geen twv afgegeven?
En wat zijn daar dan de fiscale gevolgen van? Is er onderscheid als er sprake is van een EU-bedrijf of een bedrijf van buiten de EU? En hoe zit het met het ruime werkgeversbegrip, werkgeversverplichtingen en boetes bij het niet naleven daarvan?
In de praktijk blijkt dat één handeling ziet op zowel het migratierecht als het arbeidsrecht, maar dit heeft vanzelfsprekend ook fiscale gevolgen. Wat is de afgelopen 3 jaar de impact van de Europese Intra Company Transfer Richtlijn (ICT-richtlijn) op deze zaken geweest. Kan er bijvoorbeeld nog wel van de kennismigrantenregeling gebruik worden gemaakt, of moeten werknemers na drie jaar weer voor cooling-off periode naar het thuisland? En wat bepaalt nou of iets een intra-company transfer is of een kennismigrant?
Tijdens deze dag krijgt u in de ochtend en het begin van de middag een kernachtig en goed theoretisch overzicht van het arbeidsmigratierecht, het Wav boeterecht en het arbeidsrecht. Na de lunch is er dan aandacht voor de fiscale en sociaal zekerheidsrechtelijke gevolgen die spelen bij vreemdelingen.
Vervolgens wordt een aantal praktijkcasussen samen met u behandeld. Per casus zal de dynamiek tussen deze rechtsgebieden worden besproken waarbij de raakvlakken naar voren zullen komen. In dit laatste programma onderdeel is veel ruimte voor discussie en eigen casussen van de deelnemers zelf. De afgelopen jaren is het altijd een zeer interactieve cursus geweest, waarin alle dimensies van het (arbeids)migratierecht de revue passeren. Na het volgen van deze cursus heeft u goede theoretische en praktische kennis opgedaan rondom vreemdelingen aan het werk in Nederland. .
Bestemd voor: advocaten en juristen actief in het vreemdelingen-, migratie- en arbeidsrecht