Amerikaanse toestanden? Onder psychische druk staande spelletjeskandidaat loopt – naar eigen zeggen door een vergissing – een miljoenenbedrag mis. Strafrechtadvocaat Peter Plasman meent dat de onfortuinlijke deelnemer recht heeft op zijn volledige prijs en komt voor hem op. Een opmerkelijke uitspraak in een recente uitzending van Nieuwsuur: “Als mijn cliënt gelijk krijgt, krijgt hij een rekening. Anders niet.”
Door Joris Rietbroek
Jawel, Plasman pakt ook wel eens het staartje van het welbekende koffertjesspel in Miljoenenjacht mee. “Alle psychologische aspecten die daarbij komen kijken, ik vind het ongelooflijk fascinerend.” Zijn hekel aan de Postcodeloterij is er door de jaren heen echter niets minder door geworden. “Het is een loterij die geheel drijft op de angst van mensen dat ze een geldbedrag mislopen. Als je geen loten hebt in een winnend postcodegebied, krijg je niks.”
Net als ruim een miljoen landgenoten keek Plasman met verbazing toe hoe banketbakker Arrold van den Hurk uit Son en Breugel een bod van 125.000 euro accepteerde door op de rode knop te drukken, op dat moment nog niet wetende dat het hoogste bedrag van vijf miljoen euro in zijn koffer zat. “Je zag meteen dat hij eigenlijk niet wilde drukken. Het was een evidente vergissing. Ik ben intussen al benaderd door een universiteit die wijst op een onderzoek waarin staat dat mensen onder grote druk precies het tegenovergestelde kunnen doen van wat ze eigenlijk willen.”
Nieuwe spelregels
Daags na de uitzending ontdekte Plasman meerdere zaken die wat hem betreft juridisch krom zijn. “Plotseling waren de spelregels op de website van de Postcodeloterij aangepast. Er was een regel toegevoegd dat een druk op de rode knop betekent dat het spel stopt. Opmerkelijk, want mensen die vragen hadden over de spelregels, werden door de Postcodeloterij doorverwezen naar een in de haast gewijzigd reglement.” Dat neigt ergens naar valsheid in geschrifte, vindt de advocaat. Ook vreemd: “De notaris die als enige weet welk bedrag er in de koffers zit, blijkt tegelijkertijd toezichthouder en spelleider te zijn. Die rollen zijn in de spelregels strikt gescheiden.”
Van den Hurk reageerde volgens Plasman in eerste instantie afhoudend op zijn voorstel om er een zaak van te maken. “Hij wilde overleggen met zijn echtgenote, maar kreeg in die week een paar keer van de Postcodeloterij te horen dat hij maar niet met advocaten moest praten. Dat gaf voor hem de doorslag om toch met mij in gesprek te gaan.” Plasman liet vliegensvlug de website rechtopmiljoenen.nl bouwen en beraadt zich momenteel op wat de eerste juridische stap moet zijn. “Daar denk ik goed over na, want we hebben duidelijk te maken met een machtig imperium.”
No cure no pay?
Een uitspraak van Plasman over de zaak in een uitzending van Nieuwsuur deed de wenkbrauwen fronsen. “Als mijn cliënt gelijk krijgt, krijgt hij een rekening. Anders niet”, luidde zijn laatste zin tegen interviewer Twan Huys. Dat ruikt naar werken op basis van – voor advocaten verboden – no cure no pay, waar enkel letselschadeadvocaten vanaf 1 januari 2014 bij wijze van proef mee mogen werken. Toch moeten we volgens Plasman eerder aan ‘no win no fee’ denken.
“Bij ‘no cure no pay’ denk ik aan een advocaat die 25% krijgt als er via de rechter een miljoenenbedrag wordt binnengehaald. Ik heb slechts afgesproken dat ik alle kosten maak, voor de website, eventuele griffierechten, deurwaarders, alles. Mocht er inderdaad geld komen voor mijn cliënt, dan krijg ik mijn kosten vergoed. Maar zo’n bedrag zal nooit meer zijn dan tien procent van het uitgekeerde bedrag. Stel dat een rechter oordeelt dat Van den Hurk recht heeft op vijf miljoen, dan krijg ik heus geen 500.000 euro. Het staat me vrij om een zaak op deze voorwaarden te accepteren. Ik heb mijn cliënt weliswaar benaderd, maar het gaat in eerste instantie niet om geld. Soms komt er een zaak voorbij die je oprecht fascineert.”
Mocht het tot een rechtszaak komen, dan zal strafrechtadvocaat Plasman ook niet zelf optreden. “Dan roep ik uiteraard de hulp in van een of twee civilisten.” Toch denkt de advocaat dat er eerst nog eens een goed gesprek zal komen tussen Van der Hurk en de Postcodeloterij, onder meer naar aanleiding van het uitgebreide betoog op rechtopmiljoenen.nl. “Goede kans dat het dan tot een schikking komt. Zo niet, dan gaan we door tot het bittere eind.”
De onlangs benoemde nieuwe deken van Amsterdam, Pieter Altena, bevestigt desgevraagd dat hij ‘vanuit meerdere kanten’ is gewezen op de uitspraak van Plasman over de rekening. Inhoudelijk kan hij op het moment van schrijven nog niet reageren op de uitspraak.