Verzekeraar Movir maakt met de zwangerschaps- en bevallingsverlofvoorwaarden geen verboden onderscheid tussen (zelfstandig werkende) vrouwen en mannen. Dat heeft de rechtbank Utrecht begin deze maand bepaald. De al lang slepende zaak werd aangespannen door advocaten en artsen. De politiek heeft inmiddels maatregelen aangekondigd “om vrouw en kind te beschermen”. De Tweede Kamer besloot afgelopen dinsdag dat de nieuwe zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen versneld moet worden ingevoerd, waarschijnlijk al in mei.
Naar het oordeel van de rechtbank in de Movir-zaak zijn “zwangerschap en ziekte verschillende gesteldheden en valt zwangerschap niet onder arbeidsongeschiktheid, ook al zullen vrouwen in een – beperkte – periode rondom de bevalling conditioneel niet in staat zijn om te werken.” De rechtbank meent dat zwangerschapsverlof voor het grootste gedeelte het karakter heeft van zorgverlof: “De rechtbank is niet gebleken van een objectieve, medische onderbouwing waaruit volgt dat vrouwen gedurende een periode van zestien weken niet zouden kunnen werken.”
Het is de zoveelste rechterlijke uitspraak in de sinds 2004 slepende zaak. Verzekeraar Movir hanteert onder andere de voorwaarde dat een vrouw twee jaar verzekerd moet zijn voordat zij in aanmerking komt voor een zwangerschapsuitkering.
In 2005 oordeelde de Utrechtse voorzieningenrechter dat dit een verboden onderscheid vormt tussen vrouwen en mannen. Het Hof Amsterdam stelde in 2006 echter dat gelijkschakeling van arbeidsongeschiktheid en zwangerschap nadelige gevolgen kan hebben voor de premie van alle verzekerden. Het hof achtte “het voorshands aannemelijk dat de door Movir geschetste ongewenste gevolgen voor alle verzekerden in dit verband als objectieve rechtvaardigingsgrond zijn aan te merken”.
De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen, één van de partijen in het geding, laat weten af te zien van hoger beroep tegen het oordeel van de Utrechtse rechtbank, maar geeft verder geen commentaar. De Stichting Proefprocessenfonds Clara Wichmann, ook betrokken bij de zaak, was niet voor commentaar bereikbaar.
Politiek in actie
De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag besloten dat de nieuwe zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen versneld moet worden ingevoerd. Zelfstandige zwangere vrouwen krijgen, waarschijnlijk al vanaf 1 mei aanstaande, een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De hoogte van de uitkering uit deze “Zelfstandig en Zwanger-regeling” (ZEZ-regeling) hangt af van de inkomsten van de zelfstandige in het jaar voor de uitkering wordt uitgekeerd. Het voorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.
De Vereniging voor Vrouw en Recht protesteert tegen de regeling, omdat die alleen geldt voor vrouwen die zwanger zijn op de invoeringsdatum. Volgens de vereniging is het onredelijk “om de 15.000 à 20.000 zelfstandig werkende vrouwen die vanaf augustus 2004 zwanger zijn geworden niet (gedeeltelijk) te compenseren voor de inkomensschade die het krijgen van een kind met zich meebrengt”.