Google eens het woord “nepadvocaten”, en je krijgt 33.100 hits. Bovenaan de resultaten vraagt de zoeksite nog braaf: “Bedoelde u ’topadvocaten?” Niet echt. Vorige week stelde deken Willem Bekkers van de Nederlandse Orde van Advocaten dat er in Nederland steeds vaker nepadvocaten actief zijn.
Ieder jaar komen er bij de Orde vijf a tien meldingen binnen over nepadvocaten. De nepadvocaten bedienen zich daarbij vaak van de Engelse titels als lawyer of barrister. Het dragen van zo’n titel is niet strafbaar in Nederland. Advocaat is een beschermde titel.
Jack K. is zo’n topadvocaat. Hij heeft blijkens zijn site naast zijn overduidelijke liefde voor het recht en kinderen, tal van andere interessante hobby’s, zoals schietsport en reptielen. Hij beweert verder afgestudeerd te zijn aan de “UDC School of Law University College” in Dublin en heeft zich gespecialiseerd in internationaal recht betreffende jeugdzaken, zoals: jeugdstrafzaken, OTS en voogdij. Andere kreten op de site: Child in Custody, GardianShip and Mediation.
Ontmaskerd
Jack wist het ver te schoppen als advocaat. Hij procedeerde in toga voor de rechtbanken in Groningen en Almelo, tot hij bij de Hoge Raad uiteindelijk werd ontmaskerd. Inmiddels is er tegen K. aangifte gedaan door de Orde van advocaten in Groningen.
De rechtbanken erkennen dat er beter gecontroleerd moet worden op de nepadvocaten. Rob Keurentjes, president van de rechtbank Groningen, laat weten dat een advocaat in eerste instantie op zijn woord wordt geloofd als hij zegt advocaat te zijn. Hij noemt de actie van Jack K. “een incident”.
Kamerleden maken zich zorgen over de nepadvocaten. Zij vrezen dat het vertrouwen in de rechtsstaat door hen wordt aangetast. Zij willen van de staatssecretaris weten of hier iets aan te doen valt.
K. wil zelf niet reageren op de aanklacht die de Groningse Orde tegen hem indiende, maar laat via zijn vriendin weten dat er “allemaal leugens over hem verspreid worden”.