Een talentvolle jonge advocaat die ondernemerschap combineert met vrijwilligerswerk: daar bleek de jury van de Gouden Zandlopers 2017 gevoelig voor. Dus ging de prijs voor Jong Talent niet ‘naar een jonge advocaat in het gespreide bed van een groot kantoor’, maar naar Nawid Fakiri (29), die met zijn broers het Haagse kantoor Fakiri & Fakiri Advocaten runt en eens per week vrijwillig juridisch advies geeft. “Wie kun je nu beter vertrouwen dan je eigen broers?”
Door Joris Rietbroek
Nawid zelf had begin dit jaar toevallig zijn broer Murteza genomineerd voor de Gouden Zandloper Jong Talent. Hij wist echter niet dat hij was genomineerd door een stagiaire op hun kantoor. “Nawid haalt het uiterste uit zijn werk om zijn cliënten te helpen, neemt geen genoegen met half werk en is oprecht blij als hij zijn cliënten blij ziet,” schreef zij. “Naast zijn superdrukke agenda houdt hij een dag in de week vrij om buurtbewoners van Den Haag vrijwillig van juridisch advies te voorzien, dat alleen al is al een award waard!”
Dat vond de Gouden Zandlopers-jury dus ook. En nee, hij had oprecht niet verwacht te winnen, juist omdat hij zijn broer die prijs zo gunde. “Toen we de bevestiging van de nominaties kregen, dacht ik dat er een fout was gemaakt,” zegt Nawid Fakiri bescheiden. Dat zegt meteen veel over de band tussen de drie advocatenbroers Fakiri, zo blijkt uit een gesprek met het Jong Talent.
Eerst psychologie
De familie Fakiri vluchtte in 1995 vanuit Afghanistan naar Nederland, om na verblijven in meerdere Azc’s in Den Haag uit te komen. Drie van de vier broers Fakiri studeerden uiteindelijk rechten: de vierde is neuroloog in Groningen. “Het zwarte schaap van de familie,” grapt Nawid, die eigenlijk eerst heel andere plannen had: “Ik ging psychologie studeren in Utrecht, maar al snel bleek dat ik er niet gelukkig van werd. Dus ging ook ik rechten studeren, wat wel heel goed beviel.”
Tijdens hun studie richtten de rechten studerende broers al een juridisch bureau op, Rechtgarant, onder meer voor incasso- en arbeidsrechtzaken. Dat bleek een goede basis voor hun eigen advocatenkantoor Fakiri & Fakiri, dat zij drie jaar geleden begonnen. “Omdat we allemaal ondernemend zijn, was een advocatenkantoor een logisch vervolg.” Nawid is gespecialiseerd in arbeidsrecht en doet tevens strafrecht, Mertuza focust op ondernemingsrecht en letselschadezaken. De oudste broer, Jawid, richt zich op het straf- en personen- en familierecht.
Die combinatie van rechtsgebieden en hun Perzische wortels maken dat zij inmiddels een klantenkring in het hele land hebben opgebouwd, vertelt Fakiri. “Mijn broertje, die ook letselschadezaken doet, komt het vaakst buiten Den Haag. Maar omdat er in Nederland maar weinig Afghaanse of Iraanse advocaten zijn en omdat wij een Perzische afkomst hebben en ook Perzisch spreken, zoeken mensen met dezelfde achtergrond uit het hele land contact met ons als ze een advocaat nodig hebben.”
Vrijwilligerswerk
Ook bewoners van de Haagse stationsbuurt weten Fakiri goed te vinden als hij daar eens per week vrijwillig juridisch spreekuur houdt. “We wonen ook zelf in die wijk; ik bied hulp aan mensen voor wie zelfs een eigen bijdrage al duur zou zijn. Mensen stellen veel juridische vragen, maar soms helpen we ook gewoon bij een online aanvraag voor een betalingsregeling, of bellen we namens iemand naar een organisatie.” Daarnaast wil Fakiri beslist toevoegingszaken blijven behandelen: “Die extra mijl gaan voor mensen die normaal geen advocaat kunnen betalen, dat voelt gewoon goed.”
Naast het ondernemerschap is de goede verstandhouding tussen de drie broers een van de succesfactoren van hun kantoor geweest, denkt Fakiri. “Vertrouwen is volgens mij het belangrijkste als het om ondernemen gaat. Wie kun je nu beter vertrouwen dan je eigen broers? Dat maakt het kantoor drijven voor ons echt makkelijker. Als we al eens een stevige discussie hebben, dan is het vijf minuten later ook weer goed. En omdat je elkaar zo goed kent, kun je alles tegen elkaar zeggen. Dat is misschien anders als je geen familie bent. Er is geen hiërarchie tussen ons en we luisteren goed naar elkaar.”
Hun kantoor heeft in Den Haag en daarbuiten nu ‘voorzichtig een naam heeft opgebouwd’, zoals Fakiri zegt. Bescheidenheid betekent echter niet dat er geen ambities zijn: “We willen op termijn doorgroeien naar een middelgroot kantoor, daar hebben we zo onze plannen voor, en we liggen op schema. Het is echter niet groei, maar de kwaliteit die voorop moet staan. Alleen door kwaliteit te leveren hebben we onze huidige klantenkring kunnen opbouwen.”
De gebroeders Fakiri, v.l.n.r. Murteza, Jawid en Nawid.
De presentatie van de Gouden Zandlopers op 9 maart 2017 werd mede mogelijk gemaakt door: