De Amsterdamse advocaat Willem Jebbink heeft alle strafrechters van de Hoge Raad om principiële redenen gewraakt. Jebbink heeft bezwaar tegen de niet transparante wijze waarop gebruik wordt gemaakt van zogeheten ‘reservisten’ die raadsheren van de Hoge Raad kunnen adviseren. Volgens Jebbink vindt daarbij ‘onzichtbare beïnvloeding plaats, mogelijk nadelig voor de advocaat en zijn cliënt’.
Verder is volgens Jebbink door de inzet van reservisten onduidelijk of uitspraak is gedaan door een oneven aantal rechters. Daarmee is de praktijk bij de Hoge Raad volgens hem in strijd met de Grondwet, de wet en het internationale recht.
Het wrakingsverzoek is ingediend in de zaak van een aangehouden demonstrante in Zeist. Zij protesteerde in 2007 op de publieke tribune van de gemeenteraad van Zeist tegen de bouw van een detentiecentrum voor asielzoekers en hun kinderen. Jebbink vroeg in deze zaak of ook reservisten deelnamen aan de beraadslagingen, maar kreeg geen antwoord van de Hoge Raad. Het verzoek wordt door de Hoge Raad tijdens een openbare zitting behandeld op 29 oktober.
De Hoge Raad heeft vorige week dinsdag nog twee uitspraken gedaan over wraking van rechters in strafzaken. ‘Wraking van rechters niet mogelijk is op de grond dat zij onwelgevallige (tussen)beslissingen hebben genomen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een afwijzing van een getuigenverzoek. Dit geldt in beginsel ook voor de motivering van deze beslissingen. Tegen deze beslissingen kan iemand opkomen in een hoger beroeps- of cassatieprocedure. Wraking is geen verkapt rechtsmiddel,’ aldus de Hoge Raad in een persbericht.
Die oordeelde verder dat als de wrakingskamer van oordeel is dat evident misbruik van het wrakingsmiddel wordt gemaakt, deze kamer de mogelijkheid heeft om zo’n wrakingsverzoek direct buiten behandeling te laten, zonder dat een zitting wordt gehouden.