
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft advocaat Inez Weski inderdaad gevangen gehouden op een geheime detentielocatie, waar geen toezicht op was. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.
Weski had dit zelf aan de orde gesteld in het boek dat zij schreef nadat zij was gearresteerd voor deelname aan een criminele organisatie. Volgens Weski zat zij van 24 april 2023 tot en met 2 mei 2023 vast op een geheime locatie.
Lees ook: Hoogste baas OM: boek van Weski: Boek is geschreven vanuit haar emoties
Regels geschonden
DJI handelde hiermee in strijd met de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) en het Internationaal verdrag inzake bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning (ICPPED). Dit verdrag stelt dat niemand in geheime detentie mag worden gehouden. De Nederlandse staat moet waarborgen dat detentie alleen plaatsvindt op officieel erkende en gecontroleerde plaatsen.
In Weski’s geval werden meerdere regels geschonden. Er was bijvoorbeeld geen Commissie van Toezicht ingesteld waarbij Weski terecht kon met klachten. Dit is wel verplicht volgens de wet. Ook wist Weski niet wie de verantwoordelijk directeur was van de locatie en bij wie ze dus een klacht over haar verblijf kon indienen. De detentielocatie was niet bekendgemaakt aan de Inspectie JenV en er was geen nationaal of internationaal toezicht voor ingericht.
Aandacht voor welzijn
In incidentele gevallen moeten extra maatregelen worden genomen om de veiligheid van medewerkers en gedetineerden te garanderen, stelt de Inspectie. Geheime detentie gaat echter te ver.
Volgens de Inspectie heeft DJI wel veel aandacht besteed aan de veiligheid en het welzijn van Weski tijdens haar detentie.
De Inspectie JenV en DJI hebben inmiddels afspraken gemaakt over de werkwijze die zij voortaan hanteren bij het toezicht op heimelijke detentielocatie(s). Wat die afspraken behelzen, maken zij echter niet bekend.