Recruiters laten hun keus mede afhangen van wat zij over een sollicitant op internet vinden. Volgens hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins van de Universiteit van Tilburg mag een werkgever niet zonder toestemming vooraf informatie over de sollicitant op internet zoeken. Ze wil dat hier afspraken over worden gemaakt.
Studenten moeten in eerste instantie zelf letten op wat ze op internet zetten. “Maar het probleem van internet is dat daar ook van alles op staat dat de student er niet zelf op heeft gezet. Bovendien weet men vaak niet dat anderen iets over hem of haar op hebben internet heeft gezet.”
Problematisch is volgens Prins dat informatie op internet nooit meer echt weg is, en het dus nog tien, vijftien of twintig jaar later is te vinden. “Mensen veranderen, informatie op internet niet. De digitale identiteit blijft je dus altijd achtervolgen.”
Prins vindt dat internet soms een soort roddelfenomeen is met veel onwaarheden. “Voor werkgevers derhalve een probleem: welke informatie is betrouwbaar en welke niet?” Werkgevers moeten goed voor ogen houden dat niet alle informatie betrouwbaar is. “Kortom, zeg tegen sollicitanten dat je ze googled. Maak op brancheniveau of binnen de organisatie afspraken onder welke omstandigheden je googled en welke websites dan wel/niet betrouwbaar zijn.”