42% van de respondenten op onze stelling van vorige week – over alcohol- en drugsgebruik door advocaten – is het ermee eens dat er in de Nederlandse advocatuur veel gedronken en gesnoven wordt. 27% is het er niet mee eens, en 31% weet het niet. 461 lezers reageerden op de stelling. Veel grote kantoren hebben geen beleid op alcohol- en drugsbeleid, en herkennen zich ook niet in het beeld.
Vorige week stond er een artikel op Advocatie.nl over drank- en middelen misbruik binnen de Engelse advocatuur, n de Londense City in het bijzonder. Naar aanleiding van dat bericht peilde Advocatie.nl de meningen over drank- en drugsgebruik binnen de Nederlandse advocatuur.
Enkele grote kantoren, waaronder NautaDutilh, de Brauw Blackstone Westbroek en Baker & McKenzie, zeggen dat er bij hun niets aan de hand is, en dat men zich ook niet in het geschetste beeld herkent. Beleid op het gebruik van alcohol hebben ze niet omdat er geen aanleiding toe is.
Clifford Chance heeft wel (wereldwijd) beleid. Daar wordt één keer geborreld op vrijdagmiddag en mag alleen alcohol geconsumeerd worden met (toekomstige) cliënten en bij afscheid, jubilea en andere door het management goedgekeurde sociale aangelegenheden. Clifford heeft zich ten doel gesteld een veilige en cleane werkomgeving voor cliënten en werknemers te voorzien.
Wat drugsgebruik betreft is Clifford Chance ook duidelijk: “Het nemen, verkopen, kopen, verspreiden, het onderinvloed zijn van of het bezitten van drugs, welke niet op medische gronden zijn voorgeschreven is expliciet verboden op het werk, terwijl aan het werk en tijdens sociale activiteiten die met kantoor te maken hebben.”
AKD Prinsen Van Wijmen legt de verantwoordelijkheid bij de advocaten zelf: “AKD kent geen specifiek beleid ten aanzien van alcohol- en drugsgebruik. Onze advocaten en medewerkers worden geacht zich verantwoordelijk en integer te gedragen, ook in relatie tot genotsmiddelen. Gewoonlijk wordt er aan het einde van de werkweek geborreld. Er hebben zich in het verleden geen situaties voorgedaan die aanleiding hebben gegeven tot specifieke regelgeving. Als ongeschreven regel geldt dat auto rijden en alcoholgebruik niet samen gaan. Bij grote (landelijke) kantoorfeesten wordt voor vervoer gezorgd.”
Bij Stibbe betreft het beleid slechts de openingstijden van de kantoorbar. Door de week is die open tot acht uur ’s avonds. Op vrijdagen tot tien uur. Elke laatste vrijdag van de maand is er een kantoorborrel.
Reacties
Enkele lezers klapten in reactie op de stelling uit de school. Een bloemlezing:
Jhonnie Blaze: “Als je wilt kan je je elke dag wel (gratis) klemzuipen op de vele borrels op de grotere kantoren. Want er is altijd wel iets te vieren daar!”
Zosia: “Volgens mij zijn er geen advocaten die een blauwe knoop lidmaatschap hebben… Als het werk voorbij is/druk minder is genieten wij graag van de geneugten des levens!”
Joop: “Drugs nooit tegengekomen; en drank? Ach, wie niet. Zolang het je prestatie niet beïnvloedt is er weinig aan de hand.”
Irving: “Werken met een snuivende advocaat is geen pretje; paranoia, woedeaanvallen tegen stagiaires en secretaresses, onverklaarbare afwezigheid en onvindbaarheid.”
Marie: “Vooral op de grote kantoren, mensen die onder grote druk moeten presteren en lange dagen maken wordt wel eens de neus goed opgehaald.”
Mr X.: “Je kan stellen, waar worden geen drugs gebruikt, en dit gebruik is al zo oud als de mensheid. De druk waaronder we moeten werken maakt de stap naar drugsgebruik wel erg eenvoudig en ligt zeer voor de hand.”
Marc: “ik heb nog nooit een snuivende advocaat gezien, ook niet daarover gehoord. Wat drinken betreft: wat is veel?”
Maria: “De Jellinek behandelt menig advocaat/notaris die een verslavingsprobleem kent, dit kan zowel drank als drugs zijn. Hoort dat als vast onderdeel van de opleiding, zo veel mogelijk innemen?”
Jan: “Ik zeg niks.”